2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az év első hét hónapjában 1231 milliárd forinttal csökkent a központi költségvetés devizaadóssága és 1719 milliárddal nőtt a forintadósság, így a decemberi 31,3 százalékról 25,9 százalékra csökkent a devizaadósság aránya, míg 65,6 százalékról 71,3 százalékra nőtt a forintban vezetett tartozások súlya a teljes államadósságon belül - ez derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) legfrissebb havi jelentéséből. (A devizaadósság csökkenéséhez a forint szerény erősödése mindössze 9,6 milliárddal járult hozzá.)

Az ellentétes irányú két folyamat eredőjeként 488 milliárd forinttal 25 135 milliárd forintra nőtt a központi költségvetés teljes adóssága. A forintadósság növekedése amellett, hogy finanszírozta a lejáró devizakötvények visszafizetését és a költségvetés hiányát még a kincstári számlán lévő költségvetési betétek összegét is növelte 591 milliárd forinttal.

A kedvező piaci helyzetben lebonyolított 1569 milliárd értékű forintkötvény kibocsátásból 1024 milliárdot a lakossági állampapírok tettek ki, amelyek állománya a hónap végén elérte a 4542 milliárdot, azaz a teljes adósság 18 százalékát. Az NGM jelentése kiemeli, hogy a lakosság a hosszabb futamidejű állampapírokat is keresi, ezért az egy évnél hosszabb futamidejű Prémium Magyar Államkötvény és a Bónusz Magyar Államkötvény együttes állománya 179,2 milliárd forintos idei növekedéssel július végén 1377,5 milliárd forintot tett ki, amivel meghaladta a lakossági kötvényállomány egy harmadát.

Az NGM jelentéséből kiderül az is, hogy külföldi befektetők kezén van a forintkötvények teljes, 17 083 milliárdos állományának ötöde, 3559 milliárd forintnyi, aminek hátra lévő átlagos futamideje 5,6 év.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!