Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Egyes elemzők szerint hiába oldódik meg az amerikai adósságplafon kérdése, ez az amerikai gazdaság - különösen a magas államadósság és költségvetési hiány - problémáira nem jelent orvosságot.

Az amerikai adósságlimit-emelésről létrejött kongresszusi egyezség nem irányítja fenntartható pályára az amerikai államháztartást, és nem fogja megakadályozni, hogy az Egyesült Államok elveszítse lehetséges legjobb, "AAA" hitelminősítői adósbesorolását - vélekedtek hétfői helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők. A Capital Economics szakértői szerint az egyetlen kérdés az, hogy a Standard & Poor's és a többi hitelminősítő "már ezen a héten meghúzza-e a ravaszt, vagy még várnak egy kicsit".

Hétfőn egy másik nagy londoni ház, a Barclays Capital befektetési bankcsoport szakértői is azt közölték elemzésükben, hogy magasnak ítélik az Egyesült Államok leminősítésének kockázatát, mivel számításaik szerint legalább ötezer milliárd dolláros hiteles államháztartási deficitcsökkentő programra lenne szükség ahhoz, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért amerikai államadósság-rátát a következő évtizedben a GDP-érték 75-80 százalékán stabilizálni lehessen.

A Capital Economics hétfői londoni értékelése szerint a mostani kongresszusi egyezségben szereplő, nem egészen ezermilliárd dolláros hiánycsökkentés, és a további másfélezer milliárd dolláros deficitlefaragási terv, amelyre még nincs is garancia, együtt is elmarad attól a "hiteles megoldástól", amelyet a Standard & Poor's szükségesnek nevezett az amerikai adósosztályzat leminősítésének elkerüléséhez. Az S&P nemrégiben közölte, hogy megítélése szerint az Egyesült Államoknak négyezer milliárd dolláros középtávú államháztartási konszolidációs programra lenne szüksége.

A Capital Economics szerint lehetséges, hogy a Standard & Poor's még megvárja, hogy a kétpárti kongresszusi bizottság milyen deficitcsökkentő tervekkel áll elő az év későbbi szakaszában, de "egyáltalán nem lenne meglepő" az sem, ha az Egyesült Államokat már ezen a héten leminősítenék.

Londoni pénzügyi elemzők előzetes becslései szerint ha az Egyesült Államok elvesztené "AAA" hitelminősítői besorolását - amely jelenleg világszerte a piaci adóskockázati megítélés alapmércéje -, az évente 100 milliárd dollárral növelné az amerikai államadósság-szolgálati kötelezettségek teljesítésének terheit a megemelkedő kockázati felárak miatt. A Capital Economics elemzői azonban hétfői előrejelzésükben megerősítették azt a korábban is hangoztatott véleményüket, hogy bár az Egyesült Államok leminősítését indokoltnak tartanák, nem számolnak azzal, hogy az amerikai adósosztályzat rontása katasztrofális hatást gyakorolna az amerikai kincstárjegyre vagy a dollárra.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.