2018. február 9. 14:02

Az Alkotmánybíróság soron kívüli eljárásban dönt a népszavazással kapcsolatos indítványról.

Az Alkotmánybíróság soron kívüli eljárásban február 13-án, vagyis jövő kedden dönt az erzsébetvárosi vigalmi negyed szórakozóhelyeinek nyitvatartásáról szóló népszavazással kapcsolatban benyújtott indítványról - derül ki a testület ülésének napirendjéből.

A helyi népszavazást február 18.-ára írták ki, vagyis jövő hét vasárnap dől el, hogy hánykor nyitnak és hánykor zárnak be a szórakozóhelyek a negyedben. Erre a kérdésre kell választ adniuk a szavazásra jogosultaknak: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetváros Önkormányzata Képviselő-testülete Budapest VII. Kerület Károly körút-Király utca-Erzsébet körút-Rákóczi út által határolt területén úgy szabályozza az üzletek nyitvatartási rendjét, hogy a vendéglátást folytató üzletek 24.00 óra és 6.00 óra között nem tarthatnak nyitva?"

A kérdést a Helyi Választási Bizottság hitelesítette, amely ellen az indítványozó bírósági felülvizsgálatot kezdeményezett és a határozat hatályon kívül helyezését kérte. A Fővárosi Törvényszék azonban a határozatot helyben hagyta. 

Az indítványozó ebbe nem nyugodott bele, és az Alkotmánybírósághoz fordult, kitartva álláspontja mellett, hogy a VII. kerületi önkormányzat nem kezdeményezhetett volna népszavazást ebben a kérdésben. Álláspontja szerint - olvasható az ügy leírásában - a kérdés az alapjogai jogellenes korlátozásához vezet, túllép az önkormányzat feladat- és hatáskörén, a helyi népszavazás körében tilalmazott tárgykörre irányul, ellentétes a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény egyes rendelkezéseivel, továbbá a határozat tartalma és indokolása hiányos.

Az ismertetőből az is kiderül, hogy az indítványozó szerint az Alaptörvény I. cikk (3) bekezdését sértené az önkormányzati rendeletalkotás, tekintettel arra, hogy a tilalom alkalmatlan célja elérésre, túllépi az indítványozó alapvető jogai korlátozásának feltétlenül szükséges mértékét, aránytalan az elérni kívánt célhoz képest és nem tartja tiszteletben ezeknek az alapvető jogoknak lényeges tartalmát.

Amennyiben tehát az Alkotmánybíróság helyt ad a panasznak, azzal jogilag megalapozatlanná válik a népszavazás, így arra nem kerülhetne sor pár nappal később. Ha viszont elutasítja, akkor minden jogi akadály elhárul a kezdeményezés előtt.

A bulinegyed az egyik legnépszerűbb célpont Budapesten, turisták és magyarok ezrei látogatják az itt található kocsmákat, éttermeket. A helyben élők egy részét azonban zavarja a minden estés hangzavar, meg ami a bulikkal jár, ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy népszavazásra bocsátja a kérdést.

mfor.hu