3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Hollandia és Belgium államadós-osztályzatainak kilátását a Moody's Investors Service, elsősorban a két eurógazdaság közfinanszírozási helyzetének stabilizálódásával és az általános euróövezeti kockázatok enyhülésével indokolva a lépést.

A hitelminősítő péntek éjjel bejelentette, hogy megerősítette a holland és a belga adósosztályzatokat. A Moody's a holland államkötvény-kötelezettségeket a lehetséges legjobb, "Aaa" osztályzattal, Belgium szuverén kötvényadósságát ennél három fokozattal gyengébb, de szintén elsőrendű "Aa3" - más hitelminősítők módszertanában "AA mínusz"-nak megfelelő - szinten tartja nyilván. A cég a kilátások pénteki stabilizálásával levette a napirendről a két ország leminősítését. A Moody's sorra javítja a központi és a perifériális eurógazdaságok osztályzatait és osztályzati kilátásait.

Az indoklásában a hitelminősítő kiemelte azt a véleményét, hogy csökkent a más eurógazdaságok - főleg a két legnagyobb déli eurótagállam, Olaszország és Spanyolország - esetleges kényszerű kollektív pénzügyi megsegítéséből a holland költségvetésre háruló terhek kockázata, és általánosságban is enyhült az euróövezeti járványveszély. A Moody's szerint az euróövezeti periféria mindegyik gazdaságában ugyanazok a javuló folyamatok zajlanak, bár az eddig elért előrelépések és a kihívások egyéni mértékei eltérőek.

A Moody's szerint az euróövezeti intézményi keretrendszer javulása is hozzájárult a valutaunión belüli járványkockázatok enyhüléséhez. A cég e javulások közé sorolta az eurójegybank (EKB) korlátlan másodpiaci kötvényvásárlási programját (OMT), az euróövezeti stabilitási mechanizmus (ESM) létrehozását, valamint az euróövezeti bankunió kialakításának folyamatában elért haladást. Mindezek a változások a hitelminősítő szerint csökkentik az újabb pénzügyi támogatási csomagok szükségessé válásának kockázatát, illetve ha ilyen támogatásra mégis szükség lesz, akkor annak mértéke a korábbiaknál kisebb lehet, tekintettel az európeriféria gazdaságainak közfinanszírozási szektoraiban végbement javulásokra.

Ezek a javulások és az intézményi keretek erősítésében elért előrelépések enyhítik a likviditási aggályokat, és így mérséklik a piaci volatilitást, egyben javítják a finanszírozási kondíciókat az euróövezeten belül - áll a Moody's elemzésében.

A belga adósosztályzati kilátás javításának indoklásában a cég mindehhez hozzáteszi, hogy várakozása szerint a folytatódó államháztartási konszolidáció nyomán a belga államadósság-ráta a hazai össztermék 100 százalékán stabilizálódik 2014-2015-ben, és utána csökkenésnek indul.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!