3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A hitelintézetek magánszektorral szembeni hitelezésében javuló tendenciák tapasztalhatók, az idei második negyedévben a kis- és középvállalatoknak (kkv-szektor) nyújtott hitelek éves összevetésben 5 százalékkal bővültek - mondta Oláh Zsolt, a jegybank vezető elemzője pénteken Budapesten, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján.

Oláh Zsolt kiemelte: a háztartásoknál is jelentősen bővültek az új hitelkihelyezések, különösen a lakáshitelek. Júniusban a hitelfolyósítások már meghaladták a törlesztéseket, így az év hatodik hónapjában már nettó hitelfelvevők voltak a háztartások.

Oláh Zsolt az MNB Hitelezési folyamatok negyedéves kiadványának legfrissebb számát bemutató tájékoztatón elmondta: 2016 második negyedévében a hitelintézetek kkv-hitelei éves összevetésben 5 százalékkal bővültek a tranzakciókat tekintve, amihez jelentős mértékben járult hozzá a növekedési hitelprogram második és harmadik szakasza.

Kiemelte: a kkv-k hitelezése az MNB által fenntarthatónak tartott 5-10 százalékos növekedési sáv alján van. A hitelezési program harmadik szakaszában nyújtott hitelek mintegy 54 milliárd forintot tettek hozzá a tranzakciók bővüléséhez a második negyedévben. A teljes vállalati hitelezés éves növekedési üteme összességében pozitív fordulatot mutatott a korábbi alacsony szintről, így június végére az állomány 0,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit annak ellenére, hogy a törlesztések 51 milliárd forinttal meghaladták a folyósításokat ebben az időszakban.

Kifejtette: a bankok válaszai alapján a negyedév során tovább enyhültek a vállalatok hitelhez jutásának feltételei, amihez a verseny fokozódása mellett hozzájárultak a pozitív gazdasági kilátások és az MNB piaci hitelprogramja is. Elmondta: a hitelintézetek lazítottak az üzleti célú ingatlanhitelek feltételein is, amit az iparágat érintő problémák enyhülésével, illetve a kockázati toleranciájuk javulásával magyaráztak.

A bankok elsősorban a hosszú futamidejű hitelek iránti kereslet élénkülését érzékelték a második negyedévben, amelynek további bővülését várják a következő fél évre is az ügyfelek új beruházásainak finanszírozási igénye miatt. Bár a háztartások a második negyedévben összességében nettó hiteltörlesztők voltak, júniusban a folyósítások már meghaladták a hiteltörlesztéseket - emelte ki a jegybank vezető elemzője.

Az MNB jelentése szerint 2016 második negyedévében a hitelintézeti szektor háztartási hiteleinek állománya összesen 11 milliárd forinttal csökkent a folyósítások és törlesztések eredményeként, így június végére 4,2 százalékkal csökkent a teljes hitelállomány az egy évvel korábbival összevetve. A hitelintézetek új háztartási hitelszerződései összesen 258 milliárd forintra rúgtak a második negyedévben, ami 38 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva. A lakáscélú hitelek 46 százalékkal, a szabadfelhasználású jelzáloghitelek 31 százalékkal, az egyéb fogyasztási hitelek 30 százalékkal nőttek, ezen belül a személyi kölcsönök 47 százalékkal emelkedtek. Kérdésre Fábián Gergely, az MNB igazgatója elmondta: a lakáspiacon az elhalasztott kereslet emelte meg az árakat.

A felmérés összefoglalójából kiderül, hogy a bankok június végéig 21,5 milliárd forint értékben kötöttek hitelszerződéseket a csok szabályai szerint, amelyeket az ügyfelek háromnegyede használt lakás vásárlásra igényelt.

Az MNB véleménye szerint "az eddigi tapasztalatok fényében érdemes áttekinteni, hogy a program szabályainak részleteit hogyan lehetne átalakítani annak érdekében, hogy az új lakások súlya növekedjen".

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!