2008. április 3. 11:39

Az elmúlt hónapokban sorra lehetett hallani a véleményeket arról, hogy az amerikai gazdaság recesszióba süllyedhet. Most itt egy teljesen ellentétes vélemény: a TrimTabs elemzőcég szerint már vége is a recessziónak.

Tegnap Ben Bernanke, az amerikai jegybank elnöke is elismerte hosszú idő után, hogy lényegében recesszióba süllyedt az amerikai gazdaság. Szerinte ez az állapot az első félév végéig tarthat, aztán kismértékű javulás várható. Korábban már több nemzetközi szervezet és magánszemély figyelmeztetett a közelgő recesszióra, sőt Soros György már egy következő válságról beszélt.

A TrimTabs szerint viszont mindez csak azért van, mert a hivatalos kormányszervek folyamatos csúszásban vannak, hónapokig, sőt néha évekig eltarthat, mire meg tudják állapítani, hogy elkezdődött a recesszió. A cég szakemberei az amerikai részvénypiaccal kapcsolatos ajánlásukat március végén javították, majd április elején óvatosan optimistára változtatták.

Azt a véleményüket, hogy a gazdaság már kilábalt a recesszióból, két makroadatra alapozzák: egyrészt az államkincstár által közölt adóelőleg levonások, melyből szerintük lehet következtetni a tényleges foglalkoztatottságra. Szerintük márciusban 4,1 százalékkal volt magasabb az adóelőlegek összege, mint tavaly ilyenkor, ezért becslésük szerint 48 ezer új munkahely keletkezett a múlt hónapban. Ez nem túl magas, de az elmúlt hónapok csökkenése után figyelemre méltó.

Arra  TrimTabs sem számít, hogy a hivatalos adatok ilyen kezvezően alakulnak majd. Szerintük a hivatalos statisztikai hivatal általában visszamutató módszerekkel dolgozik, ezért marad le a gazdasági fordulópontokról. Azt jósolják, hogy a holnap megjelenő számok 75-100 ezer közti megszűnését mutatják majd szemben a várt 50 ezres eséssel. Emiatt azonban szerintük nem kell aggódni.

A másik adat, amire az optimizmusukat alapozzák az elemzők, egy általuk összeállított internetes munkahely keresési index, mely szerintük januárban elérte a mélypontját, azóta pedig emelkedik. Ugyanez a mutató meredeken zuhant a 2000-es és a 2001-es gazdasági válság idején, így szerintük most kilábalóban van Amerika a recesszióból.

A további javuláshoz az kéne, hogy az amerikai tőzsdén is megjelenjenek végre a vevők, de ez szerintük nincs messze. "Amint a pánikkal bélelt befektetők ráébrednek, hogy az elnyúló recessziótól való félelmeik nem realizálódnak, az amerikai indexek nagyon gyorsan kilőhetnek" - vélik a TrimTabs szakemberei.

Menedzsment Fórum