<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Az alacsony világpiaci olajár miatt még ebben a hónapban megáll az Egyesült Államok olajtermelésének növekedése, és a jövő év elején már csökkenésnek indul - vélekedett az EOG Resources amerikai olajipari vállalat korábbi vezére, jelenleg a Riverstone Holdings LLC energiaipari befektető társaság élén álló Mark Papa.

A kedden Londonban tartott Oil and Money konferencián rámutatott: legalább hordónkénti 80 dolláros olajárra lenne szükség ahhoz, hogy ismét növekedésnek induljon az amerikai palaolaj-ipar termelése.

"Az amerikai olajtermelés növekedési üteme drámai mértékű lassulásának lehetünk hamarosan tanúi" - jelentette ki a londoni konferencián az amerikai olajipari szakember, aki az EOG Resources vezéreként maga is jelentős szerepet játszott a palaolaj-termelés felfuttatásában.

Az Egyesült Államok olajtermelése 2012 óta évről évre napi egymillió hordóval emelkedett a kőzetrétegekben megkötött nyersolaj és földgáz kitermelését lehetővé tévő új technológiáknak köszönhetően. A termelés növekedésének üteme azonban az elmúlt hónapokban az alacsony olajár miatt már lassulni kezdett.

Mark Papa a londoni konferencián jelezte, hogy az új feltárások finanszírozásához szükséges banki források elapadása miatt a növekedés már ebben a hónapban megállhat, és a jövő év elejétől már csökkenésnek indul.

Jelezte viszont, hogy amennyiben az amerikai WTI nyersolaj ára ismét eléri a hordónként 75 dolláros szintet (jelenleg 50 dollár alatt van), a kitermelés ismét napi 500 ezer hordóval fog növekedni évente. A rendelkezésre álló készletek pedig akár 7-9 évig is lehetővé tennék a kitermelés ilyen ütemű növekedését - mondta, hozzátéve, hogy ez gyakorlatilag függetlenné tehetné az Egyesült Államokat az olaj behozatalától.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.