Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A sokat kritizált jelenlegi helyett a nemzetközi normáknak megfelelő számítási módra tér át a bruttó hazai termék (GDP) számításában Kína - jelentette be a statisztikai hivatal helyettes vezetője.

Hszü Hszian-csun a Hszinhua hírügynökségnek adott interjújában elismerte: a számítási metódus elavult, s 2002-es bevezetése óta nem vizsgálták felül. Az új számítási mód az Egyesült Nemzetek Szövetségének (ENSZ) tagországai többsége által használt, 2008-ban elfogadottal lesz összhangban, a eddiginél tisztább képet adva a világ második legnagyobb gazdaságának valós állapotáról. Az új metódust a tervek szerint jövőre vezetnék be, s a korábbi GDP-adatokat annak megfelelően szintén felülvizsgálnák - mondta Hszü.

A kínai statisztikák köztudomásúlag megbízhatatlanok, amire az elmúlt években a kínai gazdasági sajtó több alkalommal is felhívta a figyelmet, a nemzetközi közösség pedig szintén számos alkalommal lobbizott a változásért.

A problémára egy január végi tanulmányában az amerikai Kongresszus alá tartozó USA-Kína Gazdasági és Biztonsági Felülvizsgálati Bizottság (USCC) is felhívta a figyelmet. A jelentés szerint komoly problémák akadnak mind a statisztikák összegyűjtését, az adatok számolását, mind azok prezentálását illetően. Az adatgyűjtés korántsem teljes körű és jelenlegi formájában nem felel meg a nemzetközi normáknak, a számok összegzése decentralizált, módszereit illetően nincs egységes szabályozás - sorolja a jelentés. A szakemberek szerint a statisztikák megbízhatatlanságát az is jól mutatja, hogy Kína nagy mértékben igazítja ki azokat, nyilvánosságra kerülésüket követően gyakran többször is.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.