3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Szokatlan és szokatlanul sikeres eszközökkel Magyarország kitört a közvetlen pénzügyi csődhelyzetből - közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfőn az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságában.

A bizottság előtt az egy éves munkájáról számolt be a miniszter.

Matolcsy György a meghallgatásán azt mondta: az elmúlt egy év történelmi sikere, hogy konszolidálták a magyar állam pénzügyeit. Mint mondta, egy éve Magyarország közvetlen pénzügyi csődhelyzetben volt, az év második felében folyamatos pénzügyi kockázattal élt -  ebből Magyarország szokatlan és szokatlanul sikeres eszközökkel kitört.

Úgy vélekedett, hogy a múlt év közepén Magyarország az ortodox számba vehető, az Európai Unióban alkalmazható eszközrendszerrel nem megoldható állami pénzügyeket érintő veszélyzónában volt, ebből bravúrosan és eredményesen kitört.

Közölte, 2010-ben a kormányváltás idején 7 százalék feletti államháztartási hiánnyal kellett szembenézni.

Külső és belső kockázata is van a Széll Kálmán Tervben a következő évekre vázolt 3 százalék alatti hiány tarthatóságának - mondta Matolcsy György.

A deficitpályának vannak kockázatai

A nemzetgazdasági miniszter a külső kockázatokról mondta: nem tudni, hogy a görög, a portugál és ír válság elérnek-e más országokat is. Közölte: a deficitpálya belső kockázata az, hogy milyen eréllyel, határozottsággal hatják végre a programokat. Úgy fogalmazott: itt kisebb a kockázat.

Emellett igazságosnak nevezte az új, egykulcsos adórendszert, jó és demokratikus döntésnek a magánnyugdíj-pénztári befizetésekkel kapcsolatos lépést. Úgy vélte, akik az állami nyugdíjrendszert vállalták, azok azt a bizalmukkal tüntették ki.

A miniszter szerint óriási gazdasági hiba és erkölcstelen lépés volt 1998-ban a kötelező magánnyugdíj-pénztári rendszer bevezetése, mert az államtól vettek el forrást, és teremtettek ezzel bizonytalanságot.

Jövőre kezdheti munkáját a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács

A kormány tervei szerint a jövőben országos érdekegyeztető fórumként működő Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsot 2012-ben "üzemelik be", s tagjai a munkavállalói és munkáltatói érdekképviseleteken túl a gazdasági kamarák, a civil társadalom és a tudományos élet, valamint a történelmi egyházak képviselői lesznek - mondta Matolcsy György.

A második, vagyis ágazati érdekegyeztető szinten egy kétoldalú, a munkáltatók és munkaadók közötti egyeztető rendszer működik majd, itt az állam mint munkáltató vehet majd részt - mondta a tárcavezető.

Matolcsy György kiemelte: Magyarország jó úton halad afelé,hogy a jelenlegi kormányzati ciklus végére teljesüljön a 300.000 új munkahelyre vonatkozó vállalás, ehhez azonban új gazdaságpolitika, új közmunkaprogramok, és új érdekegyeztetés szükséges.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!