2011. február 10. 06:37

Matolcsy György a Magyar Nemzetben csütörtökön megjelent írásában újólag megerősítette azt az álláspontját, hogy az előző kormány által benyújtott 2010-es költségvetés hamis számokon alapult és úgy véli: Bajnai Gordon és Oszkó Péter ezzel ellentétes állítását megfogalmazó közleményükben saját magukat cáfolták meg.

A volt kormányfő és a volt pénzügyminiszter vasárnapi közleményében hazugságnak nevezte, hogy hamis tényeken alapult a tavalyi költségvetés. Azt írták: ha az Orbán-kormány folytatja elődje szigorú és takarékos gazdálkodását, és nem fél bevezetni a most februárra ígért kiadáscsökkentő intézkedéseket, akkor különadók és a magán-nyugdíjpénztári befizetések "einstandolása" nélkül is teljesíthető lett volna a hiánycél.

A nemzetgazdasági miniszter ezzel szemben a napilapban azt írta: a tények azt mutatják, hogy az eredeti költségvetési törvényben 600-700 milliárd forintos óriási lyuk tátongott, tehát a 3,8 százalékos hiánnyal szemben 7 százalék körüli lett volna a hiány a kormány intézkedései nélkül.

Matolcsy a Bajnai-Oszkó "hamispáros" érvelésével szemben hangsúlyozza: a kormány február végi intézkedéseinek célja a 2013-14-es 3 százalék alatti államháztartási hiány beállítása, tehát a középtávon fenntartható pénzügyi egyensúly elérése. "Igazi beismerésnek" tartja a miniszter azt, hogy Bajnai és Oszkó szerint a 3,8 százalékos hiányhoz már 2010-ben kellettek volna azok, a mintegy 600 milliárd forintos kiadáscsökkentő intézkedések, amelyeket a kormány 2013-14-re tervez. "Ha ezekre szükség lett volna, akkor ezek nem voltak benne a Bajnai-Oszkó páros költségvetésében" - jegyzi meg Matolcsy György. Hozzáteszi: "Bajnai és Oszkó tehát világosan beismerik, hogy legalább 600 milliárd forint hiányzott az általuk 2009-ben a Parlament elé terjesztett 2010. évi költségvetésből".

Matolcsy György szerint a volt politikusok saját magukat leplezték le azzal, hogy elmondták, "hogyan hamisították meg a 2010. évi költségvetést".

"Úgy sikerült összehozniuk papíron a 2010-es 3,8 százalékos hiányt, hogy lényegében minden jelentős költségvetési bevételi tételt felülterveztek és minden nagyobb kiadási tételt alulterveztek, vagy egyszerűen kihagytak a költségvetésből" - írja a nemzetgazdasági miniszter. Hozzáteszi: a bevételi oldalon 230 milliárd forintos, a kiadási oldalon 215 milliárd forintos hamisítás történt. A kézzelfogható tételek mellett szépen felültervezték a társasági adóbevételt és néhány más adónem bevételét: "a papír elbírta".

A miniszter szerint Bajnai és Oszkó hamis költségvetési számokkal dolgoztak, és az új kormánynak egy azonnali pénzügyi csődhelyzetet kellett elhárítania. Ez sikeres volt, sőt a rendkívüli és szokatlan intézkedések révén a következő 2 év költségvetése is rendben van - fogalmaz. A 2013-14-es középtávú pénzügyi konszolidációhoz azonban szükség van egy új programra, erről tárgyal első olvasatban február 16-án a kormány és ezt véglegesíti majd a hónap végén. E program egy hosszú és gyökeres megújulás, egy strukturális reformfolyamat révén beállítja majd Magyarország középtávú 3 százalék alatti fenntartható költségvetési hiány szintjét - áll Matolcsy György írásában.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.