3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Matolcsy György a Magyar Nemzetben csütörtökön megjelent írásában újólag megerősítette azt az álláspontját, hogy az előző kormány által benyújtott 2010-es költségvetés hamis számokon alapult és úgy véli: Bajnai Gordon és Oszkó Péter ezzel ellentétes állítását megfogalmazó közleményükben saját magukat cáfolták meg.

A volt kormányfő és a volt pénzügyminiszter vasárnapi közleményében hazugságnak nevezte, hogy hamis tényeken alapult a tavalyi költségvetés. Azt írták: ha az Orbán-kormány folytatja elődje szigorú és takarékos gazdálkodását, és nem fél bevezetni a most februárra ígért kiadáscsökkentő intézkedéseket, akkor különadók és a magán-nyugdíjpénztári befizetések "einstandolása" nélkül is teljesíthető lett volna a hiánycél.

A nemzetgazdasági miniszter ezzel szemben a napilapban azt írta: a tények azt mutatják, hogy az eredeti költségvetési törvényben 600-700 milliárd forintos óriási lyuk tátongott, tehát a 3,8 százalékos hiánnyal szemben 7 százalék körüli lett volna a hiány a kormány intézkedései nélkül.

Matolcsy a Bajnai-Oszkó "hamispáros" érvelésével szemben hangsúlyozza: a kormány február végi intézkedéseinek célja a 2013-14-es 3 százalék alatti államháztartási hiány beállítása, tehát a középtávon fenntartható pénzügyi egyensúly elérése. "Igazi beismerésnek" tartja a miniszter azt, hogy Bajnai és Oszkó szerint a 3,8 százalékos hiányhoz már 2010-ben kellettek volna azok, a mintegy 600 milliárd forintos kiadáscsökkentő intézkedések, amelyeket a kormány 2013-14-re tervez. "Ha ezekre szükség lett volna, akkor ezek nem voltak benne a Bajnai-Oszkó páros költségvetésében" - jegyzi meg Matolcsy György. Hozzáteszi: "Bajnai és Oszkó tehát világosan beismerik, hogy legalább 600 milliárd forint hiányzott az általuk 2009-ben a Parlament elé terjesztett 2010. évi költségvetésből".

Matolcsy György szerint a volt politikusok saját magukat leplezték le azzal, hogy elmondták, "hogyan hamisították meg a 2010. évi költségvetést".

"Úgy sikerült összehozniuk papíron a 2010-es 3,8 százalékos hiányt, hogy lényegében minden jelentős költségvetési bevételi tételt felülterveztek és minden nagyobb kiadási tételt alulterveztek, vagy egyszerűen kihagytak a költségvetésből" - írja a nemzetgazdasági miniszter. Hozzáteszi: a bevételi oldalon 230 milliárd forintos, a kiadási oldalon 215 milliárd forintos hamisítás történt. A kézzelfogható tételek mellett szépen felültervezték a társasági adóbevételt és néhány más adónem bevételét: "a papír elbírta".

A miniszter szerint Bajnai és Oszkó hamis költségvetési számokkal dolgoztak, és az új kormánynak egy azonnali pénzügyi csődhelyzetet kellett elhárítania. Ez sikeres volt, sőt a rendkívüli és szokatlan intézkedések révén a következő 2 év költségvetése is rendben van - fogalmaz. A 2013-14-es középtávú pénzügyi konszolidációhoz azonban szükség van egy új programra, erről tárgyal első olvasatban február 16-án a kormány és ezt véglegesíti majd a hónap végén. E program egy hosszú és gyökeres megújulás, egy strukturális reformfolyamat révén beállítja majd Magyarország középtávú 3 százalék alatti fenntartható költségvetési hiány szintjét - áll Matolcsy György írásában.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!