2018. január 4. 08:06

Hét éve még egyéni számlákat emlegetett, ma már csak statisztikát.

Tartalmi szempontból, jogi, számviteli és költségvetési értelemben nincs jelentősége ennek az összegnek - így reagált a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Matolcsy György egy, a magánnyugdíj-pénztárakból átvett megtakarítások sorsát firtató parlamenti képviselői kérdésre. Tóth Bertalan szocialista politikus érdeklődött - vélhetően cikkünk nyomán - arról, hogy mi okból tartja nyilván ezt a 2826 milliárd forintot az MNB a mai napig a költségvetés kötelezettségei között.

Matolcsy György, a jegybank elnöke 

Matolcsy azonban nem úgy tekint erre a vagyonra, mint amire az állami tb-rendszerbe visszalépő volt pénztártagok jogot formálhatnának. Írásban közölt válasza szerint tartalmi szempontból, jogi, számviteli és költségvetési értelemben nincs jelentősége ennek az összegnek, a kilépett magánnyugdíj-pénztári tagokra ugyanazok a társadalombiztosítási nyugdíjszabályok vonatkoznak, mint azokra, akik sohasem léptek be magánnyugdíj-pénztárba.

A 2826 milliiárd forint szerinte pusztán statisztikailag értelmezhető - ebben egyébként egyezik a véleménye a Nemzetgazdasági Minisztérium álláspontjával. Mint közölte, a pénztári tagok kilépése és a társadalombiztosítási rendszerbe való teljes körű visszakerülése nem befolyásolhatja az államháztartás egyenlegét, ezért a kilépés során az államháztartás részére átadott eszközöket előlegként kell kezelni. Mindez szerinte összhangban áll az uniós rendeletekkel.

Az elszámolási szabályok szerint pedig az előleg kivezetése a statisztikából a jövőben a kapcsolódó nyugdíjkifizetésekkel arányosan történik. Vagyis ahogy nyugdíjba vonulnak a volt pénztártagok, úgy csökkenti majd a statisztikailag nyilvántartott 2826 milliárd forintot a jegybank.

Hogy ne legyenek kétségek, Matolcsy azt is leszögezte, hogy a tétel technikai jellegéből adódóan a statisztikában megjelenő összeg nem kapcsolódik konkrét személyekhez, csak az érintett szektorok statisztikai mutatóira van hatása.

Ez tehát ma az álláspontja a jegybank elnökének. A Fidesz és gazdasági hátországa nem mindig gondolkodott így. Bő hét évvel ezelőtt, 2010 őszén, a magánynyugdíj-pénztárakat érintő intézkedések elindításakor a párt még azt ígérte, hogy az átvitt vagyon egyéni számlákra kerül a társadalombiztosítási rendszerben. Egy, az időközben megszűnt Népszabadságban szintén 2010 őszén publikált interjúban Matolcsy is egyéni számlákat emlegetett.

Mai állapot szerint viszont az állam már csak mint egy statisztikai mutatóra tekint erre a vagyonra. Amely valójában ebben a formájában már nem is létezik, mert részben az államadósság csökkentésére fordították, részben az ott kezelt részvényeket hasznosították.

Baka F. Zoltán

mfor.hu