2007. április 2. 07:16

A lakossági hitelek állománya februárban 52,9 milliárd forinttal emelkedett – derül ki a legfrissebb jegybanki adatokból. A növekmény még ennél is nagyobb lett volna, hiszen a devizahiteleknél a tranzakciók értéke 69,9 milliárd forintot tett ki, amit 12,9 milliárd forinttal apasztott a forint erősödése - áll a Napi Gazdaság cikkében.

Egyelőre azoknak van igazuk, akik úgy vélték: a háztartások a megszorításokat átmenetinek tekintik, az emiatti nehézségeket hitelfelvétellel próbálják áthidalni. Ezt az új szerződések alakulása még az állományi adatoknál is jobban alátámasztja.

A mára a legmeghatározóbbá vált svájcifrank alapú kölcsönök esetében egyszerűen eltűnt a szezonalitási hatás. A tavalyi első két hónapban regisztrált 40-45 milliárd forinttal szemben ugyanis az idén 80-84 milliárd forintra szerződtek a magánszemélyek. 2006-ban egyébként (az év végi két rekordhónapot is beleszámítva) 84 milliárd forintot tett ki az átlagos havi hitelszerződés összege.

A cégek biztosan nem eladósodással reagálnak az idei nehézségekre, a vállalati hitelállomány ugyanis februárban 57,4 milliárd forinttal csökkent. A szektor betétállományának 2006 májusa óta tartó növekedése is megállt azonban az idén, februárban 68,7 milliárd forinttal mérséklődött az állomány - értesült a Napi Gazdaság.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.