3p

A Coface Hungary adatai szerint a reálgazdaságban még korántsem múlt el a válság, a cégek tömeges bedőlése egy jó darabig folytatódni fog, az első kilenc hónapban, bár csökkenő ütemben, de tovább nőtt, 24 ezer fölé emelkedett a fizetésképtelen cégek száma - írja az exporthitel-biztosítással és cégminősítéssel foglalkozó Coface Hungary csütörtöki közleményében.

A háromnegyedévi fizetésképtelenségi eljárások száma 18 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, 2009 azonos időszakában azonban az éves növekedés még 36 százalék volt.

Noha a vállalkozások számához képest az évi mintegy húsz-harmincezer cégbedőlés elenyészőnek tűnik, a közép- és kelet-európai régiót tekintve még mindig a "vezető pozícióban" található Magyarország. A csődök jó részét meg lehetne előzni a Coface szerint, ha időben észrevennék a vállalatok azokat a jeleket, amelyek egy potenciális partnercég nehézségeire utalnak - hangsúlyozza Kárpáti Gábor a Coface Hungary ügyvezetője a közleményben.

A Coface szerint nem váltak valóra azok a várakozások, hogy a fizetésképtelenségi eljárások számának az elmúlt években tapasztalt radikális növekedése után - már csak a magas bázis miatt is - az idén már megáll ez a folyamat.  Hiába szűnik meg azonban több ezer cég, ezzel párhuzamosan továbbra is nagyon magas az új cégek bejegyzésének a száma, s habár csökkent az ütem, úgy tűnik, hogy a megszűntek jó része újra megjelenik a piacon, főként a kritikus ágazatokban – mutat rá Bagyura András a Coface Hungary kereskedelmi vezetője.

Az is látszik, hogy nagyon sok cég hónapról hónapra él csupán, s próbál, több-kevesebb sikerrel fennmaradni. A labilis pénzügyi helyzet miatt nem egyszerű reális képet alkotni a partnerek aktuális működéséről, hiszen a rendelkezésre álló pénzügyi adatok, az éves mérlegek a legtöbb esetben messze nem tükrözik az adott pillanat valós képét. A válság nyomán azonban megindult a változás, egyre több szállító cég dolgozik együtt külső céginformációt szolgáltató partnerekkel, vagy hitelbiztosítóval, amelyek reálisan ítélik meg a vevőik helyzetét. Számuk azonban még mindig nagyon alacsony: ma Magyarországon legfeljebb a cégek 3-4 százaléka él ezzel a lehetőséggel. Miközben a nagyvállalatoknak, mintegy harmada minősíti valamilyen módszerrel és módon a partnereit, a vállalakozások több mint 90 százalékát adó mikro-vállalkozásoknak csak néhány ezreléke.

A partnerek szűrése több szinten is történhet. A minősítők által készített országos, régiós, megyei és cégszintű besorolás elegyéből elég nagy biztonsággal be lehet lőni, hogy milyen csődkockázata van a partnernek – mutatnak rá a Coface szakértői. Az országon belül is nagyok az eltérések, például a keleti megyék, illetve a nyugati régiók, Pest megye, vagy éppen Budapest között; s ugyanígy az ágazatok között is, elég, ha az építőipar, a kereskedelem vagy éppen a logisztika, vendéglátás szektorainak a csődkockázatát nézzük.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!