2017. május 30. 14:25

Egy költségvetési módosító feloldja a kifizetési korlátot.

Semmit nem bíz a véletlenre az Orbán-kormány: a fontos választói csoportnak tekintett idősek juttatásaira annyi pénzt ad a 12 havi nyugdíjon felül ezekben az években, amennyi felér egy 13. havi járandósággal. Sőt, ha lehet, még többet.

Egy igen szavazat biztos lesz 

Amint arról korábban már beszámoltunk, a nyugdíjasok a megszokott havi utalásokon túl két jogcímen is extra pénzhez juthatnak egy adott évben. Ha a kormány kisebb emelést ad év elején, mint amekkora infláció alakul ki az év során, akkor a különbözetet kiegészítésént odaadják az időseknek. Erre novemberben kerül sor.

Amennyiben pedig a gazdasági növekedés mértéke haladja meg a 3,5 százalékot, akkor egy képlet alapján jár úgynevezett jutalom a nyugdíjasoknak, amit pedig decemberben fizetnek ki a részükre.

Idén és jövőre gazdag ünnepek elé néznek az érintettek, mert a GDP - ha bejön a kormány terve - most 4,1 százalék lehet, jövőre pedig még nagyobb, 4,3 százalék. Biztosat persze senki nem tud, egyelőre annyit látunk, hogy idén az első negyedévben 4,1 százalékos volt a növekedés üteme, ami arra enged következtetni, hogy összejöhet a hivatalos GDP-várakozás.

Erre felkészülve módosítja az idei büdzsét a kormány, s ennek során beterveztek 24 milliárd forintot a nyugdíjprémiumra. Ami pedig a 2018-as évet illeti, 32 milliárd forintot különítettek el hasonló célokra egy másik költségvetési törvényjavaslatban. 

Ehhez az utóbbihoz kapcsolódóan javasolja most azt a parlament költségvetési bizottsága - amely testület nyilván a kormány akaratát képviseli a jogalkotás során, hiszen tagjai többségét a kormányoldal biztosítja -, hogy ez a jogcím - hasonlóan az idei évi módosításban foglaltakhoz - kerüljön át a felülről nyitott előirányzatok közé. Az eredeti dokumentumban még nem itt szerepelt a prémium.

A változás lényege az, hogy a költségvetésen belüli elkönyvelés ne legyen akadálya a kifizetésnek, amennyiben a GDP alakulása még több prémium utalását tenné indokolttá. A 32 milliárd forint tehát csak egy irányszám, ha ennél többet kell adni az időseknek, akkor arra meglesz a forrás a büdzsében.

Baka F. Zoltán

mfor.hu 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.