2017. május 30. 14:25

Egy költségvetési módosító feloldja a kifizetési korlátot.

Semmit nem bíz a véletlenre az Orbán-kormány: a fontos választói csoportnak tekintett idősek juttatásaira annyi pénzt ad a 12 havi nyugdíjon felül ezekben az években, amennyi felér egy 13. havi járandósággal. Sőt, ha lehet, még többet.

Egy igen szavazat biztos lesz 

Amint arról korábban már beszámoltunk, a nyugdíjasok a megszokott havi utalásokon túl két jogcímen is extra pénzhez juthatnak egy adott évben. Ha a kormány kisebb emelést ad év elején, mint amekkora infláció alakul ki az év során, akkor a különbözetet kiegészítésént odaadják az időseknek. Erre novemberben kerül sor.

Amennyiben pedig a gazdasági növekedés mértéke haladja meg a 3,5 százalékot, akkor egy képlet alapján jár úgynevezett jutalom a nyugdíjasoknak, amit pedig decemberben fizetnek ki a részükre.

Idén és jövőre gazdag ünnepek elé néznek az érintettek, mert a GDP - ha bejön a kormány terve - most 4,1 százalék lehet, jövőre pedig még nagyobb, 4,3 százalék. Biztosat persze senki nem tud, egyelőre annyit látunk, hogy idén az első negyedévben 4,1 százalékos volt a növekedés üteme, ami arra enged következtetni, hogy összejöhet a hivatalos GDP-várakozás.

Erre felkészülve módosítja az idei büdzsét a kormány, s ennek során beterveztek 24 milliárd forintot a nyugdíjprémiumra. Ami pedig a 2018-as évet illeti, 32 milliárd forintot különítettek el hasonló célokra egy másik költségvetési törvényjavaslatban. 

Ehhez az utóbbihoz kapcsolódóan javasolja most azt a parlament költségvetési bizottsága - amely testület nyilván a kormány akaratát képviseli a jogalkotás során, hiszen tagjai többségét a kormányoldal biztosítja -, hogy ez a jogcím - hasonlóan az idei évi módosításban foglaltakhoz - kerüljön át a felülről nyitott előirányzatok közé. Az eredeti dokumentumban még nem itt szerepelt a prémium.

A változás lényege az, hogy a költségvetésen belüli elkönyvelés ne legyen akadálya a kifizetésnek, amennyiben a GDP alakulása még több prémium utalását tenné indokolttá. A 32 milliárd forint tehát csak egy irányszám, ha ennél többet kell adni az időseknek, akkor arra meglesz a forrás a büdzsében.

Baka F. Zoltán

mfor.hu 

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!