2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kedvezőtlen külső körülmények ellenére a tervek szerint halad a portugál pénzügyi és gazdasági kiigazítási program végrehajtása, írja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közleménye.

Az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és az IMF küldöttsége, a "trojka" november 12-19. között tartózkodott Portugáliában, hogy ellenőrizze a segélycsomag fejében megkövetelt pénzügyi és gazdasági szerkezetátalakítási program végrehajtását. A mostani volt a hatodik negyedéves ellenőrzés.

A közlemény megállapítja, hogy a portugál gazdasági növekedés kockázatai változatlanul számottevőek, de a program végrehajtásának makrogazdasági feltételei ezzel együtt is megfelelőek. A legújabb makrogazdasági adatok ellentmondásosak, de alkalmasak a program végrehajtásának folytatására.

A GDP 2012-es 3 százalékos csökkenése után 2013-ban további egy százalékos csökkenés várható, de már az év közben megindul a javulás 2014-ben már 0,8 százalékos növekedésre lehet számítani. A pénzügyi konszolidációs erőfeszítések alkalmasak a 2012-es és 2013-as felülvizsgált célok teljesítésére. Az adóbevételek kissé elmaradnak a várttól, de ezt sikerült kiadáscsökkentésekkel ellentételezni. A kormány 2012-re 5 százalékos, 2013-ra pedig 4,5 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánycélt követ.

Az IMF szerint összességében megállapítható, hogy jelentős eredményeket sikerült elérni a szerkezetátalakítási program végrehajtásában, jórészt a széleskörű politikai és társadalmi konszenzusnak köszönhetően, melynek megőrzése fontos eleme a program sikeres lezárásának. A trojka időszakos vizsgálatának pozitív értékelése lehetővé teszi a segélycsomag következő 2,5 milliárd eurós részletének átutalását, amire az IMF igazgatótanácsa, illetve az Ecofin, az uniós gazdasági és pénzügyminiszteri tanács és az Eurogroup, az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa jóváhagyását követően 2013 januárjában kerülhet sor.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!