2p

Megduplázódhat az easyJet vesztesége az üzemanyagárak emelkedése miatt, és a légi közlekedést akadályozó kemény tél és a sztrájkok is jelentős terhet jelentenek a társaság csütörtökön kiadott közleménye szerint.

A brit diszkont légitársaság szerint az adózás előtti veszteség 140 és 160 millió font között alakulhat az üzleti év márciussal véget érő első félévében, az egy évvel korábbi 78,7 millió után.

A közlemény megjelenését követően az easyJet részvényárfolyama jelentősen gyengült, csütörtökön kora délután már több mint 10 százalékot esett a papír értéke a londoni tőzsdén.

A repülőgép-üzemanyag ára nagyjából 30 százalékkal emelkedett tavaly. A decemberi havazások, amelyek miatt több repülőteret napokra le kellett zárni Nyugat-Európában, 18 millió fonttal rontották a társaság eredményét, a franciaországi és a spanyolországi légiirányítók sztrájkjai pedig további 6 millió font plusz költséget jelentettek a társaság közleménye szerint.

Az üzleti év decemberrel véget ért első negyedévében összesen 11,9 millióan utaztak az easyJet járatain, ami 8,8 százalékos növekedés az előző évihez képest. A társaság bevétele 7,5 százalékkal 654 millió fontra nőtt.

A kilátásokat illetően a társaság felhívta a figyelmet, hogy "a gazdasági környezet Európában továbbra is bizonytalan, az üzemanyagár emelkedése pedig rövid távon elkerülhetetlenül nyomást gyakorol a jövedelmezőségre." Ugyanakkor az easyJet általában véve, a sokévi átlagot tekintve is rosszabbul teljesít az üzleti év első félévében, mert a téli-tavaszi időszakban kevesebben utaznak, a második félévben pedig javulnak az eredmények. Erre számít a cég az idén is, azt valószínűsíti, hogy március és szeptember között erőteljes növekedés megy végbe, az év egészére vonatkozó várakozásain így nem is változtatott a csütörtökön kiadott közlemény szerint.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!