2007. október 4. 06:09

Lényegében változatlan marad az ingatlanadóztatás rendszere 2009-ig, legalábbis erre utalnak az elmúlt napok egyeztetései a szocialista frakcióban. Bizonytalan a három kisadó összevonásával születő erőforrás-fejlesztési hozzájárulás sorsa is. Lekerült a napirendről a telekáfa-fizetési kötelezettség 15 millió forintos alsó határa, a fordított áfafizetést az ingatlanügyletek mellett pedig a számítógép- és járműalkatrészek kereskedelmére is kiterjeszthetik - írja a Világgazdaság.

Veres János pénzügyminiszter kedden számolt be a szocialista honatyáknak a jövő évi adójavaslatokról, és egy szimpátiaszavazás során kiderült, hogy a képviselők többsége azt támogatná, ha az új módszer szerinti, számított értékalapon történő adóztatás 2009-től sem lenne kötelező.

Az Országgyűlésnek benyújtott új jogszabályok között szerepel az a kitétel, miszerint 2009-től módosulna az építmény- és telekadó alapja. Bár ezek kivetése a jövőben sem lenne kötelező az önkormányzatok számára, az adó alapja csak a luxusadótörvényben található módszer szerint számított érték lehetne.

Jelenleg - négy település kivételével - az adófizetés a négyzetméter alapján történik, és e lehetőség megtartását szorgalmazzák az MSZP-s képviselők. Ha sikerrel járnak, 2009 végéig az egyetlen, az ingatlanok adóztatásával kapcsolatos változás az lenne, hogy a luxusadót a magánszemélyek mellett a vállalkozások is kötelesek megfizetni - értesült a Világgazdaság.