2007. április 11. 07:41

A vártnál kedvezőbben alakultak az év első három hónapjában az államháztartás pénzügyi folyamatai, írja a Napi Gazdaság.

A költségvetési menetrend tartása minden valószínűség szerint egyben azt is jelenti, hogy a tárcák az idei kormányhatározat által előírt negyedéves jelentéseikben pozitív képről számoltak be. A tervhez képest közel 24 milliárd forintos lépéselőny mintegy fele ugyanis a központi költségvetési szférából származik. Ezen belül is elsősorban a majdnem tízmilliárd forinttal felülteljesülő bevételek adhattak okot az örömre.

Az aktuális jelentések elkészítésének határideje április 15-e - tudta meg a napilap a Pénzügyminisztériumnál. Beérkezésük, illetve tartalmuk feldolgozása folyamatos, de a tárca egyelőre nem kívánt beszámolni a részeredményekről. A tét a konvergenciaprogram ígérete alapján a GDP 0,5 százalékának megfelelő egyensúlyi tartalék felhasználása, amire akkor kerülhet sor, ha a kiadások és bevételek a tervek szerint alakulnak. A 2007-es költségvetést 225 milliárd forintos vészkerettel tervezték meg, ebből az egyensúlyi tartalék minisztériumi része 79,6 milliárd, míg a központi egyensúlyi tartalék 50 milliárd forintot tesz ki.

Államháztartási szinten a vártnál kedvezőbb adatok egy másik forrása a tb-bevételek terv szerinti alakulása. Az első három hónap adatai alapján sikerült tartani az 1079 milliárd forintos tervet. Így folytatódtak az első két hónap kedvező tendenciái, amikor is a tb-bevétel közel 80 milliárd forinttal haladta meg a tervezettet.

A gazdasági szereplők szempontjából ugyanakkor kedvezőtlen jel, hogy a járulékok megugrása elsősorban azok szintjének megemelésére volt visszavezethető. Február végéig ez 32 milliárd forintos többletbevételt jelentett az előző évhez képest, míg a járulékfizetői kör szélesítésére tett kormányzati intézkedések 13 milliárdot hoztak. Bár időarányosan ez megfelel a terveknek, a gazdaság kifehérítéséből származó többletjövedelem még így is elmarad attól, ami a keresettömeg növekedésének, azaz részben és közvetve a megugró inflációnak tudható be, számolt be a Napi Gazdaság.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.