3p

A KSH friss jelentése szerint a járműipar továbbra sem talált magára, az ágazat zászlóshajója, Győr-Moson-Sopron megye termelése idén csak kínlódik, és a rendelések állománya is a korábbinál visszafogottabb termelést vetít előre.

A Központi Statisztikai Hivatal szerda reggeli közlésében megerősítette az előzetes adatokat, vagyis havi szinten 0,8 százalékkal esett vissza az ipari termelés februárban, míg éves bázison szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva 1,8 százalékos volt a növekedés mértéke.

Az egyes ágazatok teljesítménye alapján a zászlóshajónak tartott járműgyártás februárban sem remekelt. Igaz, a januári éves bázison mért 3,5 százalékos zsugorodás februárban 4,8 százalékos pluszba fordult, az első két hónap egyenlege csak egy rettentően szerény 0,8 százalékos növekedést mutat az egy évvel korábbi állapothoz képest.

A gépgyártás teljesítménye 5,8 százalékkal esett vissza februárban, így már a harmadik egymást követő hónapban csökken az ágazat termelése. Nem áll jól a textilgyártás sem, hiszen a januári 0,6 százalékos zsugorodás 1,7 százalékra nőtt februárra, és hosszú idő után a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás területén is újra zsugorodást regisztrált a KSH, 4,4 százalékkal esett vissza a termelés előző év azonos időszakához képest. Hasonlóra tavaly május óta nem volt példa.

Nem áll jól az Audi megyéje

A megyénkénti adatok alapján úgy tűnik, az ipar zárszlóshajójának is nevezett Győr-Moson-Sopron megye idén eddig csak "szenved". A januári 11,8 százalékos mínuszt februárban 0,7 százalékos zsugorodás követte. Hasonlóra csak Csongrád, Zala és Hajdú-Bihar megye volt képes.

Ellenben kiválóan teljesít Nógrád megye, hiszen itt idén eddig 37,3 és 42,1 százalékkal növekedett az ipari termelés, igaz, itt meglehetősen alacsony a bázis is, ahonnan viszont könnyebb látványosan bővülni. Nem lehet ok panaszra Komárom-Esztergom megye esetében sem: a januári 29 százalékos bővülést egy 19,9 százalékos plusz követte februárban. Tolna megyében a 19,7 százalékos bővülést egy 26 százalékos plusz követte és hasonló módon nagyot lépett előre Vas megye is.

Lassul az ágazat?

A KSH rendelésállományra vonatkozó adatai az ágazat jövőbeli teljesítményének csökkenésére utalnak. Februárban az összes új rendelésállomány ugyanis már csak 6,3 százalékkal haladta megy az egy évvel korábbi szintet, miközben hasonlóra az elmúlt időszakban eddig egyszer, tavaly szeptemberben volt példa, előtte pedig egészen 2013 novemberig kell visszamenni az időben, hogy ne 10 százalékánal bőven nagyobb pluszt lássunk.

Ami pedig az új rendeléseket illeti, februárban 5,6 százalékkal érkezett több megrendelés, mint 2015 februárjában, ami a korábbi időszak adatai alapján csak egy közepes "teljesítménynek" értékelhető.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!