<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az iparági konferenciákon manapság már szóba sem kerül a források kimerülésének lehetősége, mivel a technológiai fejlődésnek köszönhetően egyre távolabb tolódik a kitermelés tetőzésének időpontja - mutat rá a World Economic Forum honlapján megjelent cikkében John Watson, a Chevron elnök-vezérigazgatója.

Kifejtette: az olajipar a folyamatban lévő negyedik ipari forradalom egyik frontvonalát alkotja és a legfejlettebb iparágak egyikévé vált.

A cikk szerint a világ energiaipara napi 280 millió hordó olaj-egyenértéknek megfelelő energiát állít előtt, ehhez az olaj- és földgázipar napi 149 millió hordó olaj-egyenértékkel járul hozzá. A teljes globális energiaszükséglet kielégítéséhez percenként 12 olimpiai úszómedence feltöltéséhez elegendő nyersolaj szükséges.

Benzinfaló sportautók helyett elektromos kocsik fognak az utakon cikázni

Az olajipar technológiai fejlesztése hatalmas beruházásokat igényel. A Chevron például egymaga 6 milliárd dollárt fektetett be technológiai fejlesztésbe 2007 óta. Ahhoz képest, hogy az ötvenes évek elején az olajipar még csak harminc méteres part menti vízmélységben volt képes másfél kilométer mélységbe fúrni a talajrétegben, manapság már három kilométeres vízmélységben is képes a földkéregben további nyolc kilométert fúrni, vagyis mélyebbre, mint amilyen magas a Mount Everest. A meddő fúrások aránya pedig a hetvenes évekre jellemző 75 százalékról 40 százalékra csökkent.

John Watson szerint egy évtizeddel ezelőtt az Egyesült Államokban már félreverték a vészharangot a földgázkészletek kimerülése miatt, és el is kezdték építeni a földgáz fogadására alkalmas kikötői terminálokat. A technológiai fejlődésben azonban olyan áttörés történt időközben, hogy ezeket a terminálokat földgáz exportjára kellett átalakítani.

A technológiai fejlődésnek köszönhetően már szinte képtelenség megbecsülni mikor tetőzhet a világ szénhidrogén termelése. Ennek megítéléséhez magát a technológiai fejlődést kellene előre látni - állapítja meg a Chevron vezérigazgatójának a World Economic Forum hírportálján megjelent cikke.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.