2008. április 9. 07:49

Jövő héten kezdődhet az első társadalmi egyeztetés a Gyurcsány Ferenc által felvázolt Új Tualjdonosi Programról, melynek keretében kedvezményesen lehetne állami vállalatok részvényeihez hozzájutni.

Az Új Tulajdonosi program tanács már több tanulmányt készíttetett a programról, kidolgozták a résztvevő cégekre illetve a lakossági kedvezményekre vonatkozó javaslatokat. Korábban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt mondta, hogy a programban résztvevő cégeket tőzsdére érdemes vinni. A részvényekhez kedvezménnyel lehetne hozzájutni a kormányfő tervei szerint, az ingyenes részvényosztást viszont kizárta.

Most elkezdődik a lehetséges opciók mérlegelése, ezután a tanács javaslatot tesz a kormánynak, a végső szót pedig a kabinet mondja ki.

A lehetséges cégek közül Mészáros Tamás, a tanács elnöke korábban a Szerencsejáték Zrt-t említette, mely a stabil osztalék miatt lehet vonzó a kisbefektetőknek. Elképzelhető azonban, hogy a vállalat mégis kimarad a programból, mivel az uniós szerencsejáték.szabályozás bonyolíthatja a kérdést.

A másik lehetséges célpont a Magyar Villamosművek lehet, melynek átalakításáról április végéig dönthet a kormány. Elképzelhető, hogy leválasztják a villamos energiát továbbító MAVIR Zrt-t, és úgy viszik a piacra a céget.

A részvényértékesítés során számos kedvezmény jöhet szóba, így az árfolyam kedvezmény, a halasztott fizetés, a kedvezményes hitelkonstrukció és az adókedvezmény. Mészáros Tamás szerint jó lenne, ha az év végén, vagy a jövő év elején már vásárolhatnának az állami vállalatok részvényeiből az első befektetők.

MTI/Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.