2008. április 9. 07:49

Jövő héten kezdődhet az első társadalmi egyeztetés a Gyurcsány Ferenc által felvázolt Új Tualjdonosi Programról, melynek keretében kedvezményesen lehetne állami vállalatok részvényeihez hozzájutni.

Az Új Tulajdonosi program tanács már több tanulmányt készíttetett a programról, kidolgozták a résztvevő cégekre illetve a lakossági kedvezményekre vonatkozó javaslatokat. Korábban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt mondta, hogy a programban résztvevő cégeket tőzsdére érdemes vinni. A részvényekhez kedvezménnyel lehetne hozzájutni a kormányfő tervei szerint, az ingyenes részvényosztást viszont kizárta.

Most elkezdődik a lehetséges opciók mérlegelése, ezután a tanács javaslatot tesz a kormánynak, a végső szót pedig a kabinet mondja ki.

A lehetséges cégek közül Mészáros Tamás, a tanács elnöke korábban a Szerencsejáték Zrt-t említette, mely a stabil osztalék miatt lehet vonzó a kisbefektetőknek. Elképzelhető azonban, hogy a vállalat mégis kimarad a programból, mivel az uniós szerencsejáték.szabályozás bonyolíthatja a kérdést.

A másik lehetséges célpont a Magyar Villamosművek lehet, melynek átalakításáról április végéig dönthet a kormány. Elképzelhető, hogy leválasztják a villamos energiát továbbító MAVIR Zrt-t, és úgy viszik a piacra a céget.

A részvényértékesítés során számos kedvezmény jöhet szóba, így az árfolyam kedvezmény, a halasztott fizetés, a kedvezményes hitelkonstrukció és az adókedvezmény. Mészáros Tamás szerint jó lenne, ha az év végén, vagy a jövő év elején már vásárolhatnának az állami vállalatok részvényeiből az első befektetők.

MTI/Menedzsment Fórum