<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Mivel eddig kevesen éltek a lakásmentő konstrukcióban felkínált segítséggel, a kormány számos ponton lazítaná a feltételeket.

Oszkó Péter a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a jelenlegi szabályozás szerint a munkájukat a válság miatt önhibájukon kívül elvesztő, vagy továbbra is munkában álló, de lényegesen rosszabb jövedelmi viszonyok között élők számára az állam - a megnehezült törlesztést segítendő - garanciát nyújt a bankjától felvett áthidaló kölcsönhöz, ezzel segítve az átütemezést.

A lakásmentő konstrukcióban eddig kevesebben igényeltek segítséget, mint a kormány szerette volna. Lehetséges, hogy a technikai feltételek szigorúsága miatt egyes rászorulók más banki termékekben találják meg a megoldást, s nem az állam által garantált hitelátütemezésben - mondta a miniszter.

Annak érdekében, hogy minden rászoruló adós igénybe vehesse a konstrukciót, olyan technikai változások kerülnek a szabályozásba, amelyek könnyíthetik az alkalmazását. Így például a jövőben nemcsak a munkáltatói felmondás következtében, hanem a közös megegyezéssel munkanélkülivé váltak számára is elérhető lesz a konstrukció.

Az áthidaló kölcsön futamidejét 60 hónapról 96 hónapra emelik azok esetében, akik nem munkanélküli státuszban folyamodnak ezért a segítségért. Meghosszabbítják továbbá az államilag garantált áthidaló hitel iránti igény benyújtásának határidejét is, 2010. június 30-ról 2010. december 31-ig. Módosul a minimális havi törlesztőrészlet összege is azoknál, akik nem munkanélküliek, 20 ezer forint lesz a kormány javaslata szerint.

A pénzügyminiszter elmondta: az unió engedélyét a módosításhoz igyekeznek sürgősséggel megkérni, hogy az új szabályok minél gyorsabban alkalmazhatóak legyenek.

A gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került lakáshitelesek megsegítését célzó konstrukciót július 28. óta lehet igénybe venni. Az igényt annál a pénzintézetnél kell jelezni, amelyik a lakáscélú hitelt nyújtotta.

A "lakásmentő" csomag lényege, hogy aki munkanélkülivé vált, vagy más okból átmeneti fizetési nehézségei támadtak, állami kezességvállalás mellett áthidaló kölcsönt vehet fel bankjától, ami legfeljebb két évig fedezi a jelzálogalapú hitel, illetve lakáslízing törlesztőrészletének egy részét, függetlenül attól, hogy forint- vagy devizalapú tartozásról van szó.

Aki 2008. szeptember 30 után vesztette el a munkáját, a mostani szabályozás szerint jövő év június 30-ig igényelhet lakáshitelére áthidaló kölcsönt, amelynek 80 százalékára vállal az állam készfizető kezességet.

Az áthidaló hitel feltétele, hogy a lakáshitel havi törlesztéséből 10 ezer forintot fizessen a hitel felvevője, a többit fedezi az áthidaló kölcsön, amely két évig csökkenti a terheket. A kölcsönt a jelenlegi szabályok szerint a munkanélkülieknek a folyósítást követő 10, a többieknek 5 év alatt kell visszafizetniük.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.