2007. július 30. 08:31

Pozitív tapasztalatairól számolt be a világ egyik legjelentősebb hitelminősítő cége, a Moody's a Magyarországról szóló éves jelentésében.

A magyarországi adóemelésekkel és az ártámogatások csökkentésével a költségvetést a helyes mederbe lehetett terelni, ugyanakkor a gazdasági növekedésnek és az exportnak az üteme meglepetésre gyors maradt - értékelte hétfőn a Moody's a Magyarországról szóló éves jelentésében.

A hitelminősítő intézet ezzel együtt hangsúlyozza, hogy az államháztartás (a központi és a helyi költségvetés) eladósodása magas szintű maradt, a költségvetési bevételek 151 százalékát tette ki, csaknem kétszeresét az azonos hitelminősítési kategóriába sorolt országokban mért 81,4 százalékos mértéknek és az adósság sokkal nagyobb, mint a többi kelet-európai országban. A Moody's-nál Magyarország tartozása A2 minősítésű, stabil kilátással.

"A kormány megszigorító csomagjának eddig nem volt negatív makrogazdasági hatása és az hatékonynak mutatkozik a pénzügyi és a költségvetési egyensúlytalanságok mérséklésére "- olvasható a jelentés szerzőjének, Jonathan Schiffer elemzőnek a megállapítása.

2014-ben csatlakozhatunk az euróövezethez

Magyarország államháztartási hiánya a bruttó hazai termék 9,2 százalékát tette ki 2006-ban és ezzel a legmagasabb volt az Európai Unióban. A kormányzat 2007-re a hiányt a GDP 6,4 százalékára akarja leszorítani. Az elképzelések szerint a hiány 2009-re a GDP 3,2 százalékára csökkenne, ami közel van az euróövezeti tagsághoz szükséges 3 százalékos deficithez. A pénzügyi elemzők többsége szerint ugyanakkor Magyarország várhatóan 2014 előtt nem csatlakozik az euróövezethez - közli a Reuters saját szakértői értékelését.

A Moody's megállapítja, hogy további kiadáscsökkentéseket kellene foganatosítani, egyben az intézet megjegyzi, hogy a várakozásokkal ellentétben olyan egészségügyi és oktatási reformintézkedéseket vezettek be, amelyek bizonyos megtakarításokkal jártak.

"Korábbi várakozások szerint a kormányzat 2008-ig várt volna az államháztartás kiadási oldalát érintő strukturális reformokkal, ám a kormányzat már több olyan reformintézkedést kezdeményezett, amelyek a kiadási oldal gondjainak megoldását célozzák" - értékelte a Moody's munkatársa. Megjegyezte, hogy további nehéz reformokat szükséges véghezvinni 2008-ban és 2009-ben is a nyugdíjrendszer terén - a nyugdíjkorhatárt, az nyugdíjak indexálását, a rokkantnyugdíjazásokat érintően - és a társadalmi juttatásokban.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.