2017. szeptember 4. 09:29

A katasztrófavédelem gyakorlatozik.

Riasztó, sivító hang szólalt meg pár perccel ezelőtt Észak-, és Közép-Pest területén. Kollégánk a XV. kerületben tapasztalta meg a szokatlan - és az észak-koreai robbantási kísérletek miatt kialakult feszült nemzetközi helyzetben nyugtalanító - szirénázást. Merthogy leginkább a légvédelmi szirénákra emlékeztetett a hangzás. Azonban aki odafigyelt a jelenségre, hallhatta, hogy figyelmeztető szöveg kísérte a szirénázást, amelyből kiderül, hogy próbaüzemről van szó.

Budapesti látkép 

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság gyakorlatáról van szó, amelyet bizonyos időközönként megismételnek. A honlapjukon található tájékoztatás szerint a lakossági riasztó-tájékoztató végpont (MoLaRi) hangos üzemű, teljes körű próbájára került sor ma délelőtt Budapest több kerületében. A szirénázást hallhatták a XV., a IV., a IX. a X. a XIII., a XIV. a XVI. és a XIX. kerületben tartózkodók.

A MoLaRi a veszélyes ipari üzemek környezetében bekötvetkezett súlyos balesetekről és azok hatásairól ad korai tájékoztatást a lakosság részére - közli  katasztrófavédelem.Egy esetleges katasztrófa-esemény bekövetkezésekor a rendszer az esemény jelzésén felül a követendő magatartási szabályokról ésa fontosabb tudnivalókról (közlekedési rend, ellenőrzés, egyéb védelem) képes informálni az érintett lakosságot.

A szirénás próbát nem az első alkalommal hajtja végre a katasztrófavédelem, nagyjából havi rendszerességgel kerül sor a gyakorlatra, ezért nyilvánvalóan nincs összefüggés a mostani nemzetközi konfliktus és a légiszirénák megszólalása között. Ugyanakkor ezek a tesztek biztosítják, hogy éles helyzetben a lehető leginkább zökkenőmentesen történjen a lakosság tájékoztatása, legyen szó bármilyen szükséghelyzetről.

mfor.hu