2p

A Fővárosi Ítélőtábla jóváhagyta az E-Star és a hitelezők csődegyezségét, és befejezettnek nyilvánította a társaság csődeljárását - közölte az E-Star Alternatív Energiaszolgáltató Nyrt. pénteken a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A Fővárosi Ítélőtábla végzése ellen külön fellebbezésnek már helye nincs - áll a közleményben.

A budapesti székhelyű E-Star Magyarországon, Lengyelországban és Romániában fő tevékenységként hőtermeléssel és -szolgáltatással, kapcsolódó tevékenységként pedig elektromos energia előállításával, illetve ezek kereskedelmével foglalkozik, illetve Magyarországon közvilágítási rendszerek korszerűsítésével és üzemeltetésével is.

A társaság 2012. december 13. óta állt csődeljárás alatt, majd 2013. április 26-án a hitelezők jelentős többsége támogatta a csődegyezséget, amelynek értelmében a hitelezők fennálló követeléseikért – legfeljebb 50 millió darab - E-Star törzsrészvényt kapnak.  A biztosított, nem vitatott hitelezői követelés összege csaknem 492 millió forint, a nem biztosított, nem vitatott hitelezői követelés összege pedig csaknem 17,9 milliárd forint.

Az elsőfokú bírói döntés a társaság egyezségi megállapodás jóváhagyása iránti kérelmét 2013. július 11-én közzétett végzésében elutasította, a csődeljárást nem jogerősen megszüntette. A cég a Fővárosi Ítélőtáblához fellebbezett, amely most jóváhagyta a csődegyezségi megállapodást, a csődeljárás megszüntetését.

Az E-Star 2013 első félévében nyereséges volt, adózás utáni eredménye 1,6 milliárd forintot tett ki, szemben az előző év azonos időszakában elkönyvelt több mint 3 milliárd forintos veszteségnél. A cég beszámolója szerint a társaság árbevétele csaknem a felére, 16 milliárd forintra esett. Az árbevétel csökkenését a cég elsősorban a tevékenységüket megszüntető, vagy értékesített magyarországi kapcsolt vállalkozások bevételének kiesésével magyarázza.

A társaság kötelezettségeinek összege 64,8 milliárd forintról 50,9 milliárd forintra csökkent, míg a tőkéjének és forrásainak együttes értéke 61,6 milliárdról 49,4 milliárdra.

Az E-Star papírjai a BÉT standard kategóriájában forognak, a pénteki kereskedésben többször is felfüggesztették a papír kereskedését, napközben a legmagasabb árfolyam 98, a legalacsonyabb 85 forint volt. Az elmúlt egy évben a papír legmagasabb ára 516, a legalacsonyabb 82 forint volt.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!