2017. május 9. 18:04

A két fideszes honatya jegyzi azt a törvénymódosító javaslatot, mely véget vetne a 2 éves hűségidőknek.

Kedden kora este Balla György és Kucsák László fideszes képviselők nyújtották be azt a törvénymódosító javaslatot, mellyel végetvetnének a 2 éves hűségidőknek. Az elektronikus hírközlésről szóló törvény módosításával legfeljebb egy évre csökkentenék a hűségidőt a fogyasztók hatékonyabb védelme érdekében.

"A „hűségszerződéssel” operáló szolgáltatók piacán a mai körülmények teljesen kiszolgáltatottá teszik a fogyasztókat. Számos szolgáltató úgy alakítja ki a díjtételeit , hogy a fogyasztóknak ne érje meg igénybe venni az adott szolgáltatást csak „hűségszerződés” megkötésével, ami a hatályos rendelkezések alapján akár 2 éves elköteleződést is jelenthet. Gyakori jelenség, hogy a hűségidő lejártával a fogyasztó „hűsége jutalmául” csak jóval drágább díjtételek mellett tudja igénybe venni ugyanazt a szolgáltatást egészen addig, amíg újabb hűségszerződést nem köt. Ugyanakkor a szolgáltatók számos esetben akár egyoldalúan is módosíthatják a szerződési feltételeket – még határozott idejű előfizetői szerződés esetén is –, ami nem mindig szolgálja a fogyasztók érdekeit" - olvasható a javaslat indoklásában. 

Balla György, az egyik előterjesztő

 

Az előterjesztők szerint a 24 hónapos hűségidővel az a probléma, hogy indokolatlanul hosszú a gyors technológiai fejlődéshez és a piaci változások üteméhez képest, emiatt a fogyasztó egy számára idővel előnytelenné váló konstrukcióban ragadhat benne. Ezért legfeljebb 12 hónapra csökkentenék a hűségidő hosszát. 
 
A képviselők ugyanakkor előírnák azt is, hogy a fogyasztó a hűségidő lejártával nem kerülhet hátrányosabb helyzetbe annál, mintha új előfizetőként érkezne. Előfordul olyan eset is, amikor a fogyasztó az ún. tematikus csatornák (sport, mesék, életmód) miatt választja az adott szolgáltató hűségszerződését. Ugyanakkor sok előfizető szembesül azzal, hogy a hűségidő alatt a szolgáltató egyoldalúan az előfizető hátrányára módosítja a csatornakiosztást. A módosítójavaslat elfogadásável megteremtenék annak a lehetőségét, hogy a fogyasztó ilyen esetben hátrányos kövektezmények nélkül kiléphessen a szerződésből.
 
Végül pedig a határozatlan idejű szerződések esetében is módosítást eszközölnének, szerződés előfizető általi felmondásának határidejét a jelenlegi 8 napról azonnali hatályúra változtatnák. 
 
mfor.hu