<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Önmagán kezdi a spórolást a kormány, amely első ülésén költségmegtakarító intézkedésekről döntött - hangzott el a pénteki kormányülést követő tájékoztatón. A miniszterek fizetése 15 százalékkal csökken, a külföldi utakért pedig feleannyi napidíjat fognak kapni az állami vezetők, mint eddig. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke eközben úgy nyilatkozott: a "régi-új, MSZP-SZDSZ-koalíció" az összeomlás koalíciója lesz, amely elvezethet az ország pénzügyi és szociális összeomlásához.

Orbán szerint a társaság maradt, ami volt (Mfor-montázs)

A kormány pénteken döntött arról, hogy benyújtja a parlamentnek azt a törvényjavaslatot, melynek értelmében 15 százalékkal csökkenne a miniszterek fizetése. Ha a képviselők megszavazzák a törvényt, akkor az vonatkozni fog a régi és az új vezetőkre is – közölte Budai Bernadett kormányszóvivő az új kormány első ülését követően. Arról is határoztak, hogy az államtitkárok illetményében - a korábbi gyakorlattól eltérően - a jövőben nem lehet 30 százalékkal eltérni az ajánlott összegtől.

Még nem tudni, mennyit spórolnak

Az állami vezetők külföldi utazásain is spórolna a kormány: a hivatalos utak esetén a napidíj ötven százalékkal csökken majd a korábbiakhoz képest. A közelmúltban nagy visszhangot váltott ki a kormánytagok jubileumi jutalma - ezt is szabályoznák most: a jövőben a miniszterek és az államtitkárok hivatali idejük alatt nem kaphatnának ilyen jutalmat. "Ez természetesen csak a kormány tagjaira fog vonatkozni, a köztisztviselők továbbra is kaphatnak jutalmat munkakezdésük kerek évfordulói esetén" - hangsúlyozta a kormányszóvivő.

A kabinetet érintő utolsó tervezett takarékossági intézkedés, hogy a Gyurcsány-kormány tovább szolgáló vezetőinek ki nem vett szabadsága nem lesz megváltható pénzzel.

Arra egyelőre a szóvivő sem tudott választ adni, mennyi pénzt hagynak az államkasszában az intézkedések. Érvelése szerint ugyanis még nem lehet pontosan tudni, hány államtitkár lesz az új kabinetben.

Budai Bernadett hivatalosan nem erősítette meg azokat az információkat, melyek pénteken a sajtóban kiszivárogtak a Bajnai-csomag részleteiről. "A megszorításokról és a csomag tartalmáról vasárnap délután nemzetközi sajtótájékoztatón fog beszámolni a miniszterelnök" - emelte ki.

Egy héten belül lehet gazdasági miniszter

Arra a kérdésre, hogy az új gazdasági miniszter megnevezéséig ki irányítja a tárcát, a kormányszóvivő elmondta: ez a törvény értelmében a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter - jelen esetben Hónig Péter - feladata.

Mint emlékezetes, Vahl Tamás gazdasági miniszter-jelölt csütörtökön lépett vissza, miután a sajtóban támadták korábbi cégének kartellügyei és versenyfelügyeleti bírsága miatt. Bajnai Gordon csütörtökön azt ígérte, hogy egy héten belül nevezi meg új jelöltjét a posztra.

Egyelőre függőben van az államtitkárok és a kormánybiztosok kinevezése is, de erre is napokon belül sor kerülhet. Az mindenesetre már biztos, hogy Tukacs István helyét Hegedűs Dóra veszi át a válságkezelésért felelős kormánybiztosi poszton. 

Orbán: itt a Reménytelenség Bt.

Időközben az ellenzék ismét kételyeket fogalmazott meg a frissen megalakult kormánnyal kapcsolatban, amelyet az SZDSZ hivatalosan csak kívülről támogat. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szerint a "régi-új, MSZP-SZDSZ-koalíció" az összeomlás koalíciója lesz, ami elvezethet az ország pénzügyi és szociális összeomlásához.

A politikus a párt európai választási programalkotó vitasorozatának pénteki konferenciáján úgy fogalmazott: megszületett a reménytelenség koalíciója, a "Reménytelenség Bt.", amelyben a beltag lett a kültag, a kültag pedig a beltag, de ettől a társaság maradt az, ami volt. Hangsúlyozta: Magyarország legnagyobb problémája nem a pénzügyi egyensúly, hanem az, hogy hiányzik egymillió legális munkahely.

Az MTI híradása szerint elmondta azt is, hogy az új kormánynévsor 88 százalékban olyan személyekből áll, akik benne voltak korábbi kormányokban is.

Navracsics: hiteltelen emberekkel nem megy

Szintén a kormány tagjaival kapcsolatban mondott kritikát Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője úgy véli, mindaddig nem várható kilábalás a válságból, amíg hiteltelen emberek hiteltelen politikával kísérleteznek. Emlékeztetett arra, hogy a gazdasági poszt egyelőre betöltetlen, mivel a tárca élére jelölt Vahl Tamás egykori cége kartell-ügyei miatt visszalépett. Navracsics a pénzügyminiszterről, Oszkó Péterről azt állította: olyan cégtől érkezik, amely éppen buzgón szervez egy, az adóelkerülést népszerűsítő konferenciát.

Az MTI szerint a Fidesz frakcióvezetője kifogásolta azt is, hogy még mindig nem ismerhették meg részleteiben az új kormány programját.

Beke Károly

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.