<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Bajnai Gordont kedden 204 igen szavazattal megválasztotta miniszterelnöknek az Országgyűlés. Az új kormányfő az állami kiadások csökkentését és a tisztességes munka középpontba állítását ígérte új programjában, amelynek pontos részleteit még a héten a nyilvánosság elé tárja. Szerinte egy ideig még rosszabb lesz, mielőtt jobb lenne, ennek eredményeképpen azonban hazánk megerősödve lábal majd ki a válságból. Ezzel szemben Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője úgy véli: a hatékony válságkezelés alapjait csak az előrehozott választások teremthetik meg. Szerinte az új kormányban nevével ellentétben alig van szakértő, a miniszterek gyakorlatilag "csak mezt cseréltek".

"Egy év, egy kormány, egy, forint, egy feladat (…) Válságkezelőnek készülök, a pártpolitikától három lépés távolságot fogok tartani. Nincsenek politikai ambícióim, és egy év múlva sem lesznek" – mondta el keddi beszédében a pParlamentben a posztot jelképes összegért, egy forintért vállaló Bajnai Gordon, akit az Országgyűlés kedd délután 204 igen szavazattal, nem szavazat nélkül, nyolc tartózkodással választott meg új miniszterelnöknek.     

A 186 MSZP képviselő mellett 16 SZDSZ-es és két független képviselő, Gyenesei István önkormányzati miniszter és Lengyel Zoltán - aki korábban a Fidesz soraiban ült - szavazott igennel a Bajnai miniszterelnökségét jelentő bizalmatlansági indítványra. A ma már hivatalosan független egykori MDF-es képviselők tartózkodtak. A fideszesek nem szavaztak, és ezt a megoldást választotta az SZDSZ-ből Béki Gabriella, Gulyás József és Velkey Gábor is.

"Egy ideig még rosszabb lesz, mielőtt jobb lenne”

Bajnai már felszólalása elején jelezte: nem programbeszédre készült, ennek megfelelően programjáról lényeges új információ nem látott napvilágot a már korábban ismertekhez képest. A miniszterelnök azonban egyúttal ígéretet tett arra, hogy a kormány már a héten tárgyalja az úgynevezett cselekvési tervet, s szintén még a héten bemutatja a közvéleménynek a válságkezelő program részleteit.

Az új miniszterelnök az állami kiadások csökkentését és a tisztességes munka középpontba állítását ígéri – utóbbi érdekében szerinte új adórendszert kell kialakítani, például csökkenteni kell a foglalkoztatást terhelő adókat.  Az új kormánynak összességében a pénzügyi egyensúly helyreállítása, a gazdasági növekedés megindítása és a bizalom helyreállítása a fő feladata, tette hozzá.

Kiemelte, hogy egy ideig még rosszabb lesz, mielőtt jobb lenne. Ennek azonban – mint mondta – meglesz az eredménye: Magyarország megerősödve lábal majd ki a válságból.

Kulcsszerepben Oszkó Péter

Ami az új kormány összetételét illeti, a folytonosságot – mint fogalmazott - Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, Gráf József, az agrártárca vezetője, Hiller István oktatási miniszter, Szabó Imre környezetvédelmi tárcavezető, Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Székely Tamás, az egészségügyi tárca vezetője képviseli majd.

Minden kormányban kulcsfontosságú szerep hárul a pénzügyminiszterre: a tárca új vezetője Oszkó Péter, a Deloitte vezérigazgatója lesz. Feladata a költségvetési egyensúly fenntartása és az új adórendszer kialakítása, az adózási szabályok egyszerűsítése lesz, mondta Bajnai Gordon.

Új befektetőket várnak Vahl Tamástól


A nemzeti fejlesztési és gazdasági tárca vezetését Vahl Tamásnak, a Német-Magyar Kereskedelmi Kamara jelenlegi elnökének adja át. Az új miniszter dolga a gazdasági versenyképesség erősítése lesz, új befektetőket kell Magyarországra csábítania, ezzel új munkahelyeket teremtve. Az uniós források tekintetében azt várja tőle Bajnai, hogy ezekkel a pénzekkel a lehető legtöbb munkahelyet lehessen megvédeni a válság hatásaival szemben.

A közösségi közlekedés újragondolása és az energiahatékonyság növelése lesz a feladata a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium új vezetőjének, Hónig Péternek, a Budapesti Erőmű Rt. eddigi üzleti vezérigazgató-helyettesének.

Bajnai Gordon a szociális ellátórendszer átalakítását várja az új minisztertől, Herczog Lászlótól, a tárca jelenlegi szakállamtitkárától. Feladata a rászorultsági elv érvényesítése lesz a szociális ellátórendszerben - tette hozzá. Az új külügyminiszter, Balázs Péter, Magyarország első uniós biztosának feladata az új piacok, az új befektetési lehetőségek megszerzése - mondta Bajnai Gordon. Az önkormányzati miniszter Varga Zoltán lesz, aki jelenleg a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke.

A válságkezelés központja a Miniszterelnöki Hivatal, amely a jövőben kisebb, de fókuszáltabb lesz. A hivatalt Molnár Csaba vezeti majd, Kiss Péter pedig társadalmi egyeztetésért felelős tárca nélküli miniszterként a kormányfő politikai helyetteseként folytatja munkáját - fűzte hozzá. A polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító új tárca nélküli miniszter Ficsor Ádám lesz.

Fidesz: negyven év megszorítás

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője beszédében kiemelte: a hatékony válságkezelés alapjait csak új választásokkal lehet megteremteni. Az új kormány szerinte erre nem alkalmas, a kormányon belül – mint fogalmazott – gyakorlatilag csak "mezcsere" történt.

Vélekedése szerint az új kabinetben szakértő alig van - bár Oszkó Péter Vahl Tamás "már vezetett üzletet", a politikában semmilyen tapasztalatuk nincs, fűzte hozzá. Egyúttal feltette a kérdést Bajnainak: ha valóban nincs ambíciója a politikában, akkor miért van itt, és miért vállalt három évig szerepet a Gyurcsány-kormányban?  

Az ellenzéki párt frakcióvezetője kiemelte: az emberek már negyven éve megszorításokról hallanak. Szerinte az új kormánynak nincs receptje a válságkezelésre, mindezt figyelembe véve új választások kiírását követelte.

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.