<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Altusz Kristóf külügyi helyettes államtitkárra esett a választás. Közben elég egyértelmű kijelentést tett Hoyt Yee, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára budapesti látogatása alkalmával a CEU ügyében.

A nemzetközi egyetemekkel kapcsolatos tárgyalások lefolytatására Orbán Viktor miniszterelnöki megbízottnak Altusz Kristófot, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkárát kérte fel - tájékoztatta a kormány hivatalos internetes oldalát, a kormany.hu-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Altusz Kristóf 

A nemzetközi egyetemek ügyében a törvényalkotási időszak lezárult, soron következik a diplomáciai egyeztetések időszaka. A kormány meggyőződése szerint a felsőoktatási törvényben szereplő feltételek minden jó szándékú egyetem számára teljesíthetőek - közölte a sajtófőnök. 

Eddig a közlemény. Más vélemények szerint a törvény alapvetően a CEU működését érinti. Kérdés, miről érdemes egyeztetni most, hogy a törvényt már elfogadta a parlament. Az mindenesetre jelez valamit a tárgyalások irányáról, hogy életrajza szerint Altusz Kristóf az európai és amerikai kapcsolatokért felelős a külügyben. A Pázmányon, illetve a Corvinuson tanult, szolgált a berlini nagykövetségen és dolgozott az Európai Parlament magyar delegációjában is.

Mindeközben elég határozott kijelentést tett az AP amerikai hírügynökségnek Hoyt Yee, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára budapesti látogatása alkalmával a CEU ügyében.

Yee úgy fogalmazott, hogy

a magyar kormánynak "komoly, sürgős és jóhiszemű" tárgyalásokat kellene kezdenie a Közép-európai Egyetemmel a jogszabályváltozásokról, amelyek a Soros György által alapított intézményt célozzák.

Az USA Közép-Európáért is felelős helyettes államtitkára telefonos nyilatkozatában hangsúlyozta:

az Egyesült Államok nem vesz részt olyan megállapodások megkötésében, amilyet Magyarország szeretne az Egyesült Államok szövetségi kormányával a CEU-val kapcsolatban.

Hoyt Yee 

Azt is hozzátette: habár Washington nagyon aggódik a jogszabály miatt, az ügyben a magyar kormánynak és a CEU-nak kell megállapodásra jutnia. 

Vagyis egyértelművé tette azt, amit eddig a magyar kormány eddig nem ismert be: az amerikai kormány nem köt felsőoktatási kérdésekben szerződést, így a törvényi kitétel valóban eleve teljesíthetetlen.

mfor.hu 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.