2017. augusztus 16. 14:43

De csak idén, a második ütemről a belügyminiszternek kell gondoskodnia.

Egy, a napokban megjelent kormányhatározat szerint a vízügyi igazgatási szerveknél dolgozók idei béremelésére 543,1 millió forintot különített el a kormány a 2017-es költségvetésből. Ebből a pénzből szeptember 1-től emelik 15 százalékkal a foglalkoztatottak bérét. Erről a nemzetgazdasági miniszternek, Varga Mihálynak kell gondoskodnia.

A következő ütemre 2018. január elsején kerül sor. Akkor újabb 15 százalékkal emelik a béreket, ám erre még nem tették félre a pénzt. Előbb a területgazda belügyminiszternek, Pintér Sándornak kell elvégeznie az ilyenkor szükséges papírmunkát.

Pintér Sándor 

Törvényt és jogszabályt is kell módosítani, hogy felcímkézhessék az összeget, amit majd a vízügyes bérek növelésére fordítanak. Ezért a januári béremelés forrásigényéről még nem született kormánydöntés.

A bérintézkedés mintegy 4000 embert érint korábbi sajtóbeszámolók szerint. Az átlagfizetés alig haladja meg a bruttó 190 ezer forintot - mondta egy szakszervezeti képviselő -, vagyis elég jelentős az elmaradásuk a 300 ezer forint körüli magyarországi átlagbértől. Sokan dolgoznak diplomával szakmunkás minimálbéren, s emiatt tucatjával hagyják el a szakmát.

Figyelembe véve az ágazati szakszervezet által említett 4000 főt, valamint az első körben rendelkezésre álló 543,1 millió forintot, egy dolgozóra átlagosan bruttó havi 34 ezer forint béremelésnek kellene jutnia idén szeptember és január között. Ez átlagosan bruttó 226 ezer forintos havi fizetést feltételez, tehát valamivel magasabbat, mint az érdekképviselet által jelzett összeg.

A vízügyesek - hasonlóan más, a közszolgálatban dolgozókhoz - a nyáron egyértelművét tették a kormány számára, hogy amennyiben nem javítanak bérhelyzetükön, készek sztrájkolni. Erre végül körükben nem került sor, mert a demonstráció júliusi időpontjáig sikerült egyezségre jutniuk a kormánnyal. Csakúgy, mint a Magyar Államkincstár dolgozóinak. Az önkormányzati szektor azonban még küzd a béremelésért, ez ügyben a következő napokban folytatódhatnak a tárgyalások a belügy és az érdekképviseletek között. 

mfor.hu 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.