2017. augusztus 16. 14:43

De csak idén, a második ütemről a belügyminiszternek kell gondoskodnia.

Egy, a napokban megjelent kormányhatározat szerint a vízügyi igazgatási szerveknél dolgozók idei béremelésére 543,1 millió forintot különített el a kormány a 2017-es költségvetésből. Ebből a pénzből szeptember 1-től emelik 15 százalékkal a foglalkoztatottak bérét. Erről a nemzetgazdasági miniszternek, Varga Mihálynak kell gondoskodnia.

A következő ütemre 2018. január elsején kerül sor. Akkor újabb 15 százalékkal emelik a béreket, ám erre még nem tették félre a pénzt. Előbb a területgazda belügyminiszternek, Pintér Sándornak kell elvégeznie az ilyenkor szükséges papírmunkát.

Pintér Sándor 

Törvényt és jogszabályt is kell módosítani, hogy felcímkézhessék az összeget, amit majd a vízügyes bérek növelésére fordítanak. Ezért a januári béremelés forrásigényéről még nem született kormánydöntés.

A bérintézkedés mintegy 4000 embert érint korábbi sajtóbeszámolók szerint. Az átlagfizetés alig haladja meg a bruttó 190 ezer forintot - mondta egy szakszervezeti képviselő -, vagyis elég jelentős az elmaradásuk a 300 ezer forint körüli magyarországi átlagbértől. Sokan dolgoznak diplomával szakmunkás minimálbéren, s emiatt tucatjával hagyják el a szakmát.

Figyelembe véve az ágazati szakszervezet által említett 4000 főt, valamint az első körben rendelkezésre álló 543,1 millió forintot, egy dolgozóra átlagosan bruttó havi 34 ezer forint béremelésnek kellene jutnia idén szeptember és január között. Ez átlagosan bruttó 226 ezer forintos havi fizetést feltételez, tehát valamivel magasabbat, mint az érdekképviselet által jelzett összeg.

A vízügyesek - hasonlóan más, a közszolgálatban dolgozókhoz - a nyáron egyértelművét tették a kormány számára, hogy amennyiben nem javítanak bérhelyzetükön, készek sztrájkolni. Erre végül körükben nem került sor, mert a demonstráció júliusi időpontjáig sikerült egyezségre jutniuk a kormánnyal. Csakúgy, mint a Magyar Államkincstár dolgozóinak. Az önkormányzati szektor azonban még küzd a béremelésért, ez ügyben a következő napokban folytatódhatnak a tárgyalások a belügy és az érdekképviseletek között. 

mfor.hu 

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!