<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Varga Istvánt, a Shell Hungary igazgatóságának volt elnök-vezérigazgatóját kérte fel nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszternek Bajnai Gordon kormányfő, jelentette be a szerdai a kormányszóvivői tájékoztatón Budai Bernadett kormányszóvivő.

18 év a Shellnél (Fotó: MTI)

Varga István az elmúlt 18 évben a Shell csoporton belül különböző regionális és európai szintű beosztásokban látott el vezetői feladatokat. 2002 és 2008 között egy ideig elnök-vezérigazgatói, majd elnöki tisztséget töltött be a Shell Hungary Zrt.-nél. Utóbbi posztról 2008 december elején távozott.

A szakember 2003-tól a Magyar Szénhidrogénkészletező Szövetség igazgatóságának tagja, valamint a Magyar Ásványolaj Szövetség alelnöke. Jelenleg a Magyar Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért Egyesület elnöke. 2005 májusától háromszor is betöltötte a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara (BCCH) elnöki tisztségét, a
szervezet munkájában jelenleg is részt vesz. 2008 novemberében a brit-magyar kapcsolatok fejlesztése terén végzett munkájáért brit birodalmi érdemrenddel jutalmazták. Emellett tagja a Magyarországi Brit Kamara vezető testületének, az Autonómia Alapítvány kuratóriumának, valamint tanácsadója a Transparency International korrupcióellenes szervezetnek.

Varga István a budapesti Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen nemzetközi szakán szerzett diplomát 1980-ban, és itt szerezte másoddiplomáját is 1986-ban gazdasági szakértői szakon.

Az előző jelölt visszalépett

Mint ismert, Bajnai Gordon eredeti kiszemeltje, Vahl Tamás még múlt héten lépett vissza a jelöléstől, miután alkalmasságát éppen a fent említett Transparency International kérdőjelezte meg a Bajnai Gordon miniszterelnöknek címzett nyílt levélben.

A szervezet emlékeztetett arra, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) három esetben is megbüntette versenykorlátozó magatartás (kartellezés) miatt az SAP Hungary Kft.-t, amelynek a kérdéses időszakban Vahl volt az ügyvezető igazgatója.

Vahl Tamás mindezzel kapcsolatban az MTI-nek azt mondta: egy politikai ambíciók nélküli, csupán egyéves feladatra jelentkező válságkezelő kormány esetében túl nagy terhet jelent még a legkisebb gazdasági ügy is, "amelyből nagy politikai ügy kavarható". "Ezt a terhet csak a visszalépésemmel tudtam levenni a formálódó szakértői kormányról. Mindez persze inkább minősíti hidegháborús viszonyainkat, mint a konkrét ügyet" - jelentette ki.

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.