<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A nyílt közbeszerzési eljáráson két ajánlat érkezett - írja közleményében a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt.

A STRABAG Építő Kft., STRABAG-MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Kft., STRABAG AG közös ajánlattevők 3,3 százalékkal drágább ajánlatot adtak, mint a Magyar Építő Zrt és ZÁÉV Építőipari Zrt. közös ajánlattevők. Az olcsóbb ajánlat tartalmazza az építés költségét, három hónapon keresztül történő üzemeltetést, a nyitórendezvény költségeit. Az ajánlat 5 százalék tartalékot is magában foglal váratlan eseményekre. Ez csak indokolt esetben, kizárólag a megrendelő egyértelmű engedélye alapján használható fel, automatikusan nem része az árnak. Az ajánlatban szereplő összeg ÁFA tartalma a beruházás során visszafizetésre kerül a költségvetésbe - emeli ki a közlemény.

Az olcsóbb ajánlat alapján a stadion ára 142,85 milliárd forint, az 5 százaléknyi tartalék 7,15 milliárd forint, az ÁFA összege 40,5 milliárd forint. Az új Puskás Stadion egy székre jutó költsége: 2,1 millió forint. Ez tartalmazza a nem stadion jellegű terek költségét is, pl. konferenciatermek, parkolók, hidak, sportmúzeum, rendőrörs, étterem, szurkolói bolt stb. A közelmúltban megépült, hasonló méretű európai stadionok (Baku, Marseille, München, London, Varsó) nettó egy székre jutó költsége átlagosan 1,24 – 3,1 millió forint között változik. A nemzetközi összehasonlításból megállapítható, hogy az új Puskás Stadion reális piaci keretek között épül fel, az építés költsége európai viszonylatban átlagosnak tekinthető.

Ilyen lesz az új Puskás

A közlemény szerint a stadionról egyetlen hivatalos költségbecslés készült korábban. A közbeszerzés indítása előtt a kiíró törvényes kötelezettsége megbecsülni az építkezés árát, és ezt az úgynevezett becsült értéket leadni a közbeszerzési hatóságnak. Az új Puskás Stadion 2016-ban a közbeszerzési hatóságnál is leadott bruttó becsült értéke a hivatalos költségbecslés alapján 180,02 milliárd forint volt, áfa tartalommal és öt százalék tartalékkerettel együtt. A közbeszerzés során beérkezett legkedvezőbb ajánlat ennél 5,8 százalékkal, kevesebb, mint egytizeddel volt magasabb. Így a kiíró Nemzeti Sportközpontok a szerződést megkötheti.

2020-ban Magyarország első alkalommal lehet házigazdája az UEFA labdarúgó Európa-bajnokságnak. Ha Magyarország kivívja a részvétel jogát, a magyar válogatott legalább két csoportmeccsét és, ha továbbjut, akár a nyolcaddöntőt is Budapesten játssza majd. Ennek elengedhetetlen feltétele, hogy 2019 végére felépüljön a 67 ezer férőhelyes, szerkezetileg biztonságos, világszinten is korszerű, új Puskás Ferenc Stadion. A hétszintes, összesen bruttó 213.700 négyzetméter alapterületet kitevő épület tervei már elkészültek. 

mfor.hu

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.