3p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Hazánk jövőre teljesítheti az euróövezeti tagság államháztartási, 2010-ben pedig az inflációs feltételeit is, mondta pénteken Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke. Csütörtökön londoni elemzők 2012-re tették az euró magyarországi bevezetésének lehetséges időpontját, a gazdasági csúcson pedig ellenzéki és kormányerők egyaránt szorgalmazták a céldátum mihamarabbi kitűzését. Mfor.hu összefoglaló.

Simor András az Európai Központi Bank (EKB) pénteki konferenciáján kijelentette, hogy Magyarország jövőre teljesítheti az euróövezeti tagság államháztartási feltételét, még ugyanebben az évben, de valószínűleg inkább 2010-ben pedig az inflációs kritériumoknak is eleget tehet.

Simor még várna a céldátummal

Az MNB elnöke szerint azonban az euróövezeti tagság céldátumának bejelentésével még várni kell a piaci nyugalom visszatéréséig. "érdemesebb várni, amíg a por leülepszik és a piac stabilizálódik (…) Érdeklődve várjuk a szlovák tapasztalatokat" – idézte Simort a Reuters. (Szlovákia 2009. január elsejétől vezeti be a közös valutát – a szerk.)

A szakember nem lenne meglepve, ha intenzívebbé válnának néhány új tagország törekvései az euróövezeti csatlakozásra - a pénzügyi válság miatt. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy "a független valutával rendelkezés nemcsak sokk-felszívó lehet, de maga is sokkot jelenthet (….) A független pénzügyi politika csak korlátozott támogatást adhat".

2012-t emlegetnek

Mint ismert, az elmúlt napokban ismét előtérbe került az euróbevezetés kérdése. A csütörtöki gazdasági csúcson az ellenzéki pártok az adó- és járulékcsökkentés mellett a közös valuta mihamarabbi bevezetését is szorgalmazták. Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője szerint - a forint stabilizációja érdekében - fel kellene gyorsítani az eurózónához csatlakozás folyamatát, és konkrét időpontot kellene meghatározni ebben a kérdésben. Hasonló igényt fogalmazott meg Bajnai Gordon gazdasági és fejlesztési miniszter is, Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője pedig – konkrét időpontot is említve - az euró 2012-es bevezetése mellett tört lándzsát.

Hasonló jövőképet vázolt fel tegnap közzétett elemzésében a JP Morgan. A globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői szerint négy év múlva elvileg már tagjai lehetünk az euróövezetnek, feltéve, ha teljesülnek a jelenlegi kormányzati makro-előrejelzések. Hozzátették: Magyarország közeljövőbeni ERM-II.-tagsága – ez az euróövezet előszobájának minősül - egyre inkább elfogadott konszenzus a City elemzői közösségében.

A Barclays Capital londoni befektetési csoport minapi elemzése szerint Magyarország 2010 elejére vagy akár még korábbra is kitűzheti belépését az ERM-II. árfolyamrendszerbe, és ez az euró bevezetésének potenciális dátumát 2012 elejére is előrehozhatja. A BNP Paribas bankcsoport nemrégiben azt valószínűsítette, hogy a magyar hatóságok megvárják, amíg az árfolyam stabilizálódik, és Magyarország 2009 második felében lép be az ERM-II. rendszerbe.

ERM-II.-csatlakozás 2009-ben?

Ezzel kapcsolatban Veres János pénzügyminiszter a tegnapi csúcson úgy nyilatkozott, hogy a kormány 2009-re kívánja teljesíteni az ERM II.-csatlakozás feltételeit. Az Európai Unió szerint ha egy ország ezután két évig tartani tudja a célszámokat, akkor automatikusan beléphet az euróövezetbe. Ezt figyelembe véve - 2009-es ERM II-csatlakozást feltételezve – 2012. január elsejétől lehet eurónk.

Emlékeztetőül megjegyezzük: a magyar politikai elit döntéshozói a 2000-es évek elején még 2006-os, 2007-es, illetve 2008-as euróövezeti csatlakozásra is lehetőséget láttak.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!