<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Hat és fél milliárd forintos támogatással folytatódhat a következő négy évben a nemzeti agykutatási program, amely 2013 és 2017 között 12 milliárdos támogatással indult - írta a Világgazdaság szerdai számában.

A kutatók a társadalmat leginkább nyomasztó betegségek, a szorongás, a depresszió, az Alzheimer- és Parkinson-kór korai felismerésére és gyógyszeres kezelésére összpontosíthatnak - nyilatkozta Oberfrank Ferenc, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal program-igazgatója a lapnak.

A meglévő kutatócsoportok támogatása és az újak létrehozása, felfuttatása mellett fontos feladat a külföldre távozó magyar kutatók visszacsábítása és a fiatalok itthon tartása.

A hivatal tájékoztatása szerint a fejlett világ betegségeinek harmadát kitevő agyi rendellenességek megelőzése és kezelése a nemzetgazdaság versenyképességének javítása szempontjából is stratégiai jelentőségű.

MTI