2016. március 18. 04:16

Bár a pontos adatra még közel 3 hetet várni kell, az elmúlt napok folyamatai alapján szinte biztosra vehető, hogy közel 3 milliárd euróval csappanhatott meg szerdán a jegybank tartaléka.

A Magyar Nemzeti Bank tartaléka a február végi 31,7 milliárd euróról 28,7 milliárdra zuhanhatott szerdán a devizahitelek forintosításához kapcsolódó lejáró swapügyletek miatt. Ez pedig majdnem 7 éves mélypontot jelentene, hiszen legutóbb ennél alacsonyabb szinten 2009 júniusában álltak a jegybanki tartalékok.

Az igen masszív méretű tartalékcsökkenés a lakossági devizahitelek forintosításához kapcsolódó devizaswap-tenderek lejáratával van kapcsolatban. Ugyan a tenderek eredményeit összefoglaló táblázatból nem derül ki, hogy 2016. március 16-ára, vagyis tegnapelőttre mekkora lejárat volt esedékes, de a jegybanki vezetők korábbi nyilatkozatai (lásd: 10 milliárd euróval csökkenhet a tartalék), illetve az MNB likviditási előrejelzése (március 16. és március 22.-e között 1087 milliárd forintos szűkülés) alapján is 3 milliárd eurós összegről lehet szó.

Márpedig ekkora összegű lejárat mind a jegybank nemzetközi tartalékait, mind a bankrendszer likviditását is érzékenyen érinti.

Az erőteljes likviditászűkülés érhető tetten abban, hogy március 16-án hirtelen majdnem kéthónapos csúcsra emelkedett az egynapos jegybanki betétek kamata. A március 11-i 1,34 százalék március 16-ára 2,17 százalék lett, aminél magasabb szintre legutóbb január 26-án volt példa. Ezzel párhuzamosan egyébként még az egy- és a kéthetes betétek kamata is megugrott: előbbi 1,36 százalékról 1,73-ra, utóbbi pedig 1,36-ról 1,51-re.

Ahogy a BMW látja a jövő autóját

Székely Sarolta
mfor.hu