2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Perre megy az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) a Bank of America Corp. (BofA) ellen szabálytalanul kifizetett prémiumok miatt.

A bankházat azzal vádolják, hogy amikor megszerezte a végveszélybe került Merrill Lynch befektetési bankot, akkor engedélyezte összesen 5,8 milliárd dollár prémium kifizetését az alkalmazottak számára. A társaságot a válság örvényeibe kormányzó, 27,6 milliárd dolláros veszteséget felhalmozó menedzserek - közel 700 fő - fejenként 1 millió dollárt kaptak, és az új tulajdonos minderről hamis adatokat közölt a Merrill részvényeseivel.

A felügyelet kivizsgálta az ügyet, majd megegyezést kötött a BofA-val; a bank vállalta, hogy fizet összesen 33 millió dollár kártérítést a megtévesztett részvényeseknek, de nem ismeri el, hogy vétett volna a közzétételi szabályok ellen.

Az illetékes bíróság azonban közbelépett: a megállapodást az "igazság és az erkölcs megtiprásának" nevezte és peres eljárás megindítására kötelezte a felügyeletet.

A SEC hétfőn közölte: "A lehető legnagyobb erővel" a per sikerére koncentrál, és további vádpontokat sorakoztat fel, amennyiben új adatok merülnek fel az eljárás során.

A BofA erre reagálva azt közölte, hogy a bíróság előtt is "a lehető legnagyobb erővel" védelmezi majd álláspontját, amely szerint a részvényeseknek nyújtott tájékoztatás mindenben megfelelt az előírásoknak.

A BofA a közpénzzel feltöltött bankmentő csomagból (TARP) 45 milliárd dollárt kapott. Ebből vásárolta fel az év elején a Merrill Lynch-et, és állami garanciavállalást is kapott. Ugyancsak hétfőn a bank közölte: nem igényli többé az állami kezességet, amelynek ellentételezéseképpen 450 millió dollárt fizet.

Elemzők meglepően magasnak tartják a kezesség megváltásának díját. Felhívják a figyelmet, hogy a BofA szinte menekül az állam ölelő karjaiból, vagyis a közpénzből származó támogatással járó kötöttségektől, például a menedzserprémiumokra vonatkozó korlátozásoktól, és a kezesség megszüntetése az első lépés a béklyóvá lett mentőövtől való szabadulás felé.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!