2017. június 15. 17:47

Annyi kamukör után végül valósággá vált az ökölvívó klasszis Floyd Mayweather Jr. és az MMA-szupersztár Conor McGregor bokszmeccse. A gázsikról még nincsenek hivatalos adatok, de az már most biztos, hogy a meccs értéke minden eddigi küzdősport-mérkőzését felülmúlja majd.

Csütörtökön bejelentették az eddig szinte elképzelhetetlent: valóban összecsap minden idők egyik legjobb bokszolója, az amerikai Floyd Mayweather Jr. és minden idők legnagyobb MMA-sztárja, az ír Conor McGregor. A bunyót ökölvívásban ejtik meg a Las Vegas-i T-Mobile Arenában, augusztus 26-án. 12 menetesre tervezik, nagyváltósúlyban, azaz 154 fonton (69,9 kilóban).

Több mint egy éve húzták már ezzel a rajongók agyát a sportolók, kezdetben még egészen biztosan csak blöffből. Aztán a reakciók annyira komolyak voltak mind a bokszoló, mind a ketrecharcos táborából - tehát olyan erős pénzszag kezdett el terjengeni a levegőben -, hogy mégiscsak összehozták az utóbbi évek legnagyobb cirkuszi látványosságát. Sportszakmailag ugyanis teljesen indokolatlan a találkozó, egy 40 éves klasszis tér vissza a nyugdíjból, 49 győzelemmel és 0 vereséggel a háta mögött, hogy megküzdjön egy teljesen más küzdősportból érkező, 28 éves fiatallal, akinek profi ökölvívó mérlege 0-0. Mert fizetett bokszolóként ez lesz McGregor debütálása (amatőr ökölvívó múltja azért van).

A meccs pénzbeli értéke ettől még várhatóan minden korábbi küzdősport-összecsapásét felülmúlja majd.

Az eddigi legjobban fizető bunyó Mayweather nevéhez fűződik. Az amerikai 2015-ben kereken 100 millió dollárt keresett meg tisztán csak a meccspénzzel, amikor megverekedett generációja másik nagy klasszisával, Manny Pacquiaóval. A filippínó miniszter meccspénze ugyanennyi volt, de a sportolók ennél még sokkal többet vittek haza, hiszen ilyenkor az alapfizura még rátevődik a mérkőzés előfizetéseiből befolyt összeg bizonyos szelete (az úgynevezett pay-per-view vagy PPV-pontok), ott vannak a szponzori pénzek, részesülhetnek a jegyeladásokból, és egyéb bónuszokkal is megkínálhatják őket. Így végül az jött ki, hogy Mayweather Pacquiao ellen összesen 300 millió dollárt keresett - legalábbis saját bevallása szerint. Mert azért tegyük hozzá, hogy nem kizárt, az amerikai blöfföl, és fölfelé kerekít - újságírói becslések inkább 220-230 millió dollárra teszik az összeget, ami így is elképesztő.

Persze ekkora bevételhez szükség van a megfelelő partnerre is, aki odateszi a maga marketing-értékét Mayweatheré mellé. A "Money" becenévre is hallgató öklöző ugyanis Pacquiao után, a búcsúmérkőzésnek szánt összecsapásán a nem túl izgalmas Andre Bertóval meccselt - ez már "csak" 32 millió dollárt hozott neki a konyhára. Aprópénztől azonban ez esetben nem kell félnie Mayweathernek, mert jelenleg nincs olyan ember, aki képes lenne egy meccsnek nagyobb felhajtást kerekíteni, mint McGregor.

Szuggesztív kiállásának, őrületes dumájának, és persze látványos kiütéses győzelmeinek köszönhetően az ír már maga is óriási pénzeket keresett meg - de ezek csak MMA-ban számítanak kiemelkedő összegeknek, amely sport egyelőre a bokszhoz képest kimondottan rosszul fizet. Az ír "rendes" munkaidejében a ketrecharc legnagyobb promóciójában, a UFC-ben verekszik, ahol az ő színre lépéséig a legnagyobb gázsik 500, kivételes esetekben 750-800 ezer dollárnak számítottak. McGregor tavaly márciusban, Nate Diaz ellen vívott meccsén ennél is nagyobbat gurított, és ő lett az első sportoló a szervezetnél, aki 1 millió dollárnyi meccspénzt kapott. Ezt a mérkőzést az ír elveszítette, ám a visszavágóért, melyet szűk pontozással megnyert, már 3 millió dollár járt. Ezekre persze jöttek a szokásos bónuszok, melyekkel együtt az ír a legpénzesebb MMA-meccsein kb. 10 millió dollárral lett gazdagabb.

Az persze a pénzéhségét soha véka alá nem rejtő McGregor számára is nyilvánvaló volt, hogy ezen a meccsen a korábbiaknál sokkal magasabb díjazást kérhet a fellépéséért, így a Mayweather-tárgyalások kezdeti szakaszában ki is jelentette, hogy csak akkor írja alá a meccszerződést, ha 50-50 százalékban osztják majd el a bevételt. Ilyet ebben a szakmában nem szoktak csinálni, és Mayweather is kiröhögte a felvetést, és feltehetően most is a szokásos, egyenlőtlen elosztást javasolta, a maga javára. Mindazonáltal a számok olyan kedvezően alakultak, hogy McGregor végül május közepén már simán aláírta a papírokat. Ez, összevetve azzal, hogy ezúttal Mayweather szignójára se kellett sokat várni, már önmagában új rekordösszegeket jelez előre.

McGregor eredeti elképzelése szerint 100-100 millió dollár lett volna a garantált (tehát még PPV- és bónuszmentes) gázsi. Ez aligha valósul meg, de egyelőre csak tippek vannak, mi is lesz a számla vége mindkét oldalon. A UFC-elnök Dana White, akinek azért van némi rálátása a dolgokra, tavasszal úgy becsülte, embere 75 millió dollár körüli meccspénzt kap majd, míg a bokszoló valamivel több, mint 100 millió dollárosat. A brit The Sun bulvárlap most ennél komolyabb számokkal dobálózik, bár persze ezeket az adatokat az újság műfaja miatt érdemes még óvatosan kezelni. Ők azt írják, hogy McGregor (ne felejtsük, a mérlege 0-0) végül mégiscsak megkapja a 100 millió dolláros meccspénzt, abban pedig egyet értenek White becslésével, hogy Mayweather a 100 milliónál többet tehet majd zsebre még bónuszok nélkül. Az amerikai legújabb nyilatkozatát idézik ugyanis, melyben Money - szerintünk jogosan - 300 millió dolláros összbevételre számít, ez pedig a Pacquiao-meccs eredményei ismeretében reális arányszámítás.

És a Sun szerint a meccs összértéke 1 milliárd dollárt lesz. Bulvár ide, bulvár oda, akár még ez is összejöhet. Ehhez borzasztóan sok előfizetést kell generálni. Az Independent szerint 5 millió PPV össze is jöhet, ennek nyomán pedig 475 millió dolláros bevételre saccolnak. Mayweather Pacquiao elleni meccsét 99 dollárért vesztegették, most is ez az árfekvés várható, bár a fenti számítást úgy hozták össze, hogy ennél egy kicsit olcsóbb árral számoltak. A milliárdos összértékig még el kell adni egy csomó jegyet is.

Ami a jegyárakat illeti, a legjobban tesszük, ha itt is a Pacquiao-meccs felé fordulunk. Azt az MGM Grand Garden Arenában rendezték, szintén Las Vegasban. Csak 1000 jegyet tettek elérhetővé a mezei rajongóknak - a többit a sportolók, hírességek és csókosok vehették meg -  és a legolcsóbb belépő 1500 dollár volt rá, a legdrágábbakért pedig majdnem 130 ezer dollárt kértek online jegyüzérek. A jegybevétel így rekordnagyságú, több mint 72 millió dollár lett. Hasonló árakra számíthatunk az augusztusi összecsapáson is, az eredmény viszont még nagyobb lehet, mert az MGM-be bokszmeccseken csak 16 500-an férnek be, a T-Mobile Arenába pedig 20 ezren. A teltház garantált. A meccs összértékét persze ezen kívül egy sor más tényező is befolyásolja, például a tévés közvetítésekből befolyó összeg vagy a szponzorpénzek, utóbbiból mindkét sportolónak várhatóan tízmilliós összegek esnek majd le.

Hogy a bolton a legobban Mayweather fog keresni, azt az is biztosítja, hogy az egész gálát az ő promóciós cége, a Mayweather Promotions szervezi. Ők rakják össze a teljes felvezető meccssort is, mely így várhatóan hemzsegni fog a Mayweather-istálló bunyósaitól.

Azt meg már tényleg csak mellékesen vetjük ide, hogy Mayweather óriási szerencsejátékos, folyamatosan fogad sporteseményekre a saját műfaján kívül is, de a leginkább persze a bokszfogadásban van otthon. Nyilván mindenki azon spekulál, hogy titokban magára fogad, és egyes, mondjuk elég elborult saccolások szerint karrierje során már 17 milliárd dollárt nyert saját magán.

Mindenesetre az oddsok Mayweather győzelmét -1100-as szorzóval adják, azaz győzelme esetén 11 feltett dollár fialna egyet. A bukik szemében McGregor az esélytelenebb fél +700-as szorzóval, nála minden feltett dollár hetet hozna a konyhára, ha mégiscsak nyerne. A legszórakoztatóbb odds a döntetlené, melynek +3300 a szorzója, azaz egy dollárra 33-mat fizetnének. Szóval ha esetleg megtörténne az elképzelhetetlen, és a bírók ikszre hoznák ki a bunyót, akkor ne lepődjünk meg, tudjuk be annak, hogy minden idők legjobban fizetett bokszolója csak még pénzesebbé tette minden idők legpénzesebb meccsét.

mfor.hu