<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Terrorellenes intézkedési tervet kér a kormány az óvodáktól és az iskoláktól - írja az abcug.hu.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma december végén arról értesítette a magyarországi óvodákat és iskolákat, hogy Honvédelmi Intézkedési Tervet (HIT) készítsenek maguknak. Erre fél évet kaptak az intézmények - írja az abcug.hu.

A kiküldött levél alapján a potenciális terrorfenyegetettség miatt minden intézménynek fel kell készülnie egy esetlegesen bevezetendő különleges jogrendre. A HIT alapján az iskolák majd el tudják látni a feladatukat, ha

  • megelőző védelmi helyzet,
  • terrorveszélyhelyzet,
  • rendkívüli állapot,
  • szükségállapot
  • vagy váratlan támadás

miatt különleges jogrendet vezetnének be az országban.

(Fotó: MTI)A HIT alapján kell meghatározni a riasztás-értesítési feladatok végrehajtását, az abban érintettek meghatározott helyen és időn belüli rendelkezésre állását, a készenléti szolgálatba lépés, a honvédelmi feladat vagy a válságkezelés katonai feladati támogatásának feltételeit.

Különleges jogrend idején csak nagyon indokolt esetben lehet a tanárokat szabadságra engedni, és be is lehet rendelni a szabadságon levőket. Azt írják,  az intézményvezetőket munkaidő után is együtt kell tartani az épületben, és állandó készenlétben kell tartani az “egyéni védőeszközöket is”, amiket terrortámadás idején igényelni is lehet.

A cikk szerint azonban nemcsak különleges jogrend esetén lehet alkalmazni a HIT-et, hanem olyan esetekben is, amelyek még nem minősülnek különleges jogrendnek, viszont az nem derül ki a levélből, hogy ez pontosan mit jelent.

Az EMMI egy 34 oldalas mintát is küldött az iskoláknak, melyben leírják, milyen feladatokat kell kiosztani az iskolai dolgozók között. Az útmutatót, itt böngészheti át.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.