2017. szeptember 11. 13:58

A fémtolvajok nem válogatnak, ami elmozdítható, azt elviszik.

Több mint 45 oldalon keresztül sorolja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az eltulajdonított fémkereskedelmi engedélyes anyagokat a pár napja közzétett listában. A felsorolás azt a célt szolgálja, hogy az átvevőhelyek be tudják azonosítani a különböző rendeltetésű, jogtalanul birtokolt tárgyakat. 

Az 1500 tételnél is hosszabb leltár riasztó, a tolvajok a közlekedésbiztonság szempontjából kulcsfontosságú táblákat, jelzőberendezés-alkatrészeket tulajdonítanak el haszonszerzés céljából. Az egyik leggazdagabb "lelőhely" a Magyar Államvasutak infrastruktúrája.

A NAV összeállítása szerint visznek mindent, ami a MÁV-nál elmozdítható.

Vasúti átjárót jelző táblákat, kábeleket (földelőt, telefont egyaránt), vasúti gyalogos felüljárók vas részeit, rézsodronyt, síncsavarokat. Van, hogy a sorompó működtetéséhez szükséges eszközöket szerelik ki az elkövetők, amivel szintén balesetveszélyes helyzeteket idéznek elő.

A közösségi közlekedés mellet a közműszolgáltatók tulajdonában lévő infrastruktúra a másik kedvelt vadászterep. Az EDF-ÉMÁSZ a "rezesekkel" küzd meg a mindennapokban, azokkal, akik a rézhez szeretnének hozzájutni, ezért piszkálják meg a transzformátorokat, akkumulátorokat.

Aknafedők, életvédelmi korlátok, párkányok, esőcsatornák sincsenek biztonságban a tolvajoktól. Szentesen egy kosárpalánkot vittek el, a gyűrűvel együtt, míg máshol a kéményt bontották meg, értékesíthető anyagok után kutatva.

A fémkereskedelemre vonatkozó szabályokat 2013-ban jelentősen megszigorították. Egy év eleji hír szerint Pest megyében tavaly 96 millió forint bírságot szabtak ki az előírások megszegése miatt.

A NAV minden hónapban összeállítja a fémkereskedelmi engedélyköteles anyagokra vonatkozó piaci értéket. Ezek alapján az alábbi átlagárak alakultak ki 2017 augusztusában, egy kilogramm anyagra számolva (forintban):

 • Alumínimum  291
 • Cink 380
 • Króm és vanádium 85
 • Molibdén 3162
 • Nikkel 488
 • Ólom 283
 • Ón 2094
 • Réz 932
 • Titán 248
 • Vas 54
 • Vegyes fém 137
 • Wolfram 3892 

mfor.hu

  Hitelre van szükséged?

  Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

  A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

  Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

  Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.