2017. május 5. 17:58

Rövid fellendülést várnak Macron győzelme esetén.

Londoni pénzügyi elemzők szerint rövid távú piaci fellendülés követné a centrista Emmanuel Macron győzelmét a francia elnökválasztás vasárnapi második fordulójában.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics pénteki helyzetértékelése szerint a tízéves francia szuverén kötények hozamfelára az azonos lejáratú irányadó német Bund felett valószínűleg 25 bázispont környékére csökkenne Macron győzelme esetén.

A ház várakozása szerint ebben az esetben az euró is erősödne a dollárral szemben, ahogy ez az első forduló után is történt. Az elemzők szerint az euró elérheti az 1,12 dollár/eurós árfolyamot.

A cég szerint ha e piaci mozgások bekövetkeznek, az azt jelentené, hogy a tízéves francia állampapír kockázati hozamfelára a globális pénzügyi válság óta mért átlagos hozamprémium felére csökkenne. Az euró pedig sokkal erősebb lenne annál a szintnél, amely az euróövezeti jegybank (EKB) és az amerikai jegybank feladatait ellátó Federal Reserve várható kamatpolitikájának széttartásából következhetne.

Mindezek alapján nincsenek meggyőződve arról, hogy Macron győzelme után a francia állampapír és az euró tartósan erős marad.

A politikai kockázatok ugyanis a júniusi franciaországi parlamenti választások előtti időszakban is fennmaradnak, különösen akkor, ha Macron az előrejelzéseknél kisebb arányban győz vasárnap.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.