TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Kedvező pályán marad a magyar államadósság-dinamika a 2016-2017-es időszakban a gazdasági növekedést terhelő kihívások és az államháztartási hiánycélok revíziói ellenére is - áll a Moody's Investors Service csütörtök este Londonban ismertetett féléves helyzetértékelésében.

A nemzetközi hitelminősítő "Ba1" - a befektetési ajánlású sávtól egy fokozattal elmaradó, de felminősítés lehetőségét jelző pozitív kilátással ellátott - besorolással tartja nyilván a magyar szuverén adósságot.

Csütörtöki elemzésében a Moody's közölte: a következő kétévi időtávlatra a magyar államadósság-ráta enyhe ívű csökkenésére számít, tekintettel a robusztus gazdasági növekedéssel jellemzett környezetre, és arra, hogy a kormány elkötelezett az elsődleges államháztartási egyenlegek többletének fenntartása mellett.

Ennek alapján a cég előrejelzése az, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért államadósság-ráta 2016 végére valamivel 75 százalék alá, jövőre pedig 74 százalék alá csökken.

A Moody's véleménye szerint a költségvetési keretrendszerben az utóbbi időszakban végbement javulás "nyújt valamelyes biztosítékot" arra, hogy a költségvetési politika a következő években is konzervatív alapállású marad. A jövő évre tervezett lazább költségvetés ugyan jórészt visszafordítja a 2015-2016-ban elért hiánycsökkentést, de az alapvető magyar államadósság-dinamika továbbra is pozitív - áll a Moody's csütörtöki londoni elemzésében.

Ők a legjobban kereső celebek

Jóllehet a magyar gazdaság növekedési üteme erőteljesen lassult az idei első negyedévben, a Moody's véleménye azonban az, hogy a növekedést terhelő kihívások átmenetiek és kezelhetők - hangsúlyozza helyzetértékelésében a hitelminősítő.

A Moody's várakozása szerint a következő hónapokban, az EU-folyósítások újabb szakaszának indulásával a beruházások is élénkülni fognak, és ez, valamint a magánszektorbeli fogyasztás növekedése és a költségvetés valamelyes lazítása a következő két évben valószínűleg 2-2,5 százalék körüli éves átlagnövekedést eredményez a magyar gazdaságban.

A hitelminősítő szerint a bankszektor helyzetének javulása is segíti majd a növekedési dinamikát, mivel a hitelkereslet is fokozatosan élénkül. Az idei év várhatóan fordulatot hoz a magyar bankszektorban a bankadó csökkentése, a kiszámíthatóbb szakpolitika és a javuló működési környezet miatt.

Mindemellett a devizaadósság-kitettségekből eredő külső sérülékenység is jelentősen csökkent - hangsúlyozza csütörtöki elemzésében a Moody's.

A hitelminősítő idei felülvizsgálati menetrendjében múlt péntekre tűzte ki a szuverén magyar adósosztályzat értékelésének második időpontját, de a cég - csakúgy, mint az idei első, márciusi időpontban - ezúttal sem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását, így nem jelentett be osztályzatmódosítást sem.

A londoni elemzői közösség többségi véleménye szerint valószínű, hogy a Moody's az idén visszaemeli Magyarországot a befektetési ajánlású államadós-osztályzati kategóriába. A citybeli elemzők zöme azonban már a múlt pénteki felülvizsgálati időpont előtt nagyobb esélyt adott arra, hogy a Moody's ezt az idei harmadik, november 4-én esedékes felülvizsgálaton teszi meg, egyebek mellett azért, mert a hitelminősítő csak tavaly november óta tart érvényben felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást a magyar osztályzatra, és az egyes osztályzati kilátások kifutási ideje átlagosan 12-18 hónap. Elemzői vélemények szerint mindemellett a Moody's a felminősítés előtt szeretné látni azt is, hogy miként teljesít a magyar gazdaság a brit EU-tagságról rendezett népszavazás utáni globális piaci sokk közepette.

Egy másik nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings május 20-án - a három nagy cég közül elsőként - már visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati sávba Magyarországot, a devizában kibocsátott hosszú lejáratú szuverén magyar adósságállomány osztályzatát az addigi "BB plusz"-ról egy fokozattal "BBB mínusz"-ra javítva. Az új osztályzat a befektetésre ajánlott kategória alapszintje.

A Moody's mellett jelenleg a Standard & Poor's is a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó, "BB plusz" szintű besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot. Az S&P magyar besorolásának kilátása stabil, és a londoni elemzői közösségben konszenzusos vélemény, hogy a Standard & Poor's az idén nem módosítja a magyar államadós-besorolást.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.