3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Megtartotta első ülését az új összetételű Költségvetési Tanács, a megbeszélést Járai Zsigmond, a Költségvetési Tanács köztársasági elnök által kinevezett vezetője hívta össze. Az ülésen részt vett Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke és Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Járai Zsigmond szerdán az MTI-nek elmondta: az ülésen megtárgyalták a tanács működésére vonatkozó általános szabályokat és a további munkavégzés alapelveit. Kiemelte: egyetértettek abban, hogy a Költségvetési Tanács legfontosabb feladata, hogy véleményt nyilvánítson az Országgyűlésnek benyújtani tervezett költségvetési törvényjavaslatról. Ennek megfelelően a tanács elsősorban a költségvetési törvény-tervezet kézhez vétele után ülésezik, de vezetőjének kezdeményezésére szükség esetén összeül.  Hozzátette: a Költségvetési Tanács a kialakított véleményét nyilvánosságra hozza.

Tavaly decemberben az Országgyűlés olyan törvényi módosításokat fogadott el, melyeknek értelmében megszűnt a korábbi Költségvetési Tanács (KT) titkársága, és arról is döntöttek a honatyák, hogy a korábbi testület helyett a tanács három - díjazás nélkül dolgozó - tagból áll majd. A törvényi módosítások rögzítették, hogy az új összetételű KT a jövőben a Magyar Nemzeti Bank elnökéből, az Állami Számvevőszék elnökéből, valamint egy, a köztársasági elnök által hat évre kinevezett, kiemelkedő tudású közgazdászból áll, és az előző KT-tagok megbízatása megszűnik.

Az új összetételű KT tagjai illetményre, ellátásra nem jogosultak. A törvénymódosítás után a korábbi Költségvetési Tanács (KT) titkársága 2010. december 31-én befejezte tevékenységét. Ezt követően Kopits György, az előző Költségvetési Tanács elnöke február 8-i hatállyal lemondott tisztségéről, és az ezzel kapcsolatos jogairól. Erről Kopits György levélben tájékoztatta Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét ez év január 31-én. A lemondás okaként Kopits György azt nevezte meg, hogy a személyével szembeni bizalom nyilvánvalóan megszűnt, valamint azt, hogy tavaly december 31-e előtti Költségvetési Tanács és a január elsejétől hatályos új Költségvetési Tanács között semmilyen szempontból nincs tartalmi jogfolytonosság. Kopits György a levélben rámutatott: "az a testület, amelyet ma a törvény Költségvetési Tanácsnak nevez, semmilyen tartalmi szempontból nem tekinthető a 2010. végéig működő Költségvetési Tanács intézményi folytatásának".

Schmitt Pál köztársasági elnök február 18-án nevezte ki Járai Zsigmond volt jegybankelnököt a Költségvetési Tanács (KT) harmadik tagjának. Járai Zsigmond egyben a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnöke is.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!