2016. november 19. 07:28

A magyar gazdaság jelenlegi helyzete és pozitív kilátásai alapján további javulást vár a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a hitelminősítői besorolásokban is - derül ki a tárca péntek esti közleményéből, amelyben arra reagált, hogy a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő megerősítette Magyarország államadós-besorolását.

Az NGM-közlemény leszögezte: a Fitch Ratings a magyar állampapírokat továbbra is befektetésre ajánlja, stabil kilátással.

A hitelminősítés mellé kiadott közleményében az intézet pozitívan értékelte, hogy évek óta jelentős a folyó fizetési mérleg többlete, ami segített csökkenteni a külső eladósodottságot és a pénzügyi sérülékenységet - emlékeztetett az NGM, hozzátéve: a Fitch elismeri, hogy az államadósság fokozatosan csökkenni fog a következő években.

A hitelminősítő megerősítette 2016-ra a 2,1 százalékos GDP-növekedési várakozását. Hasonlóan a kormányhoz 2017-ben a gazdaság gyorsulásával számolnak, köszönhetően egyebek közt a bővülő foglalkoztatásnak és az erősödő fogyasztásnak - áll a közleményben.

"A magyar gazdaság jó teljesítményének további erősítése és a versenyképesség javítása érdekében a kormány 2017-től - többek között - bérfelzárkóztatást és járulékcsökkentést javasol" - szögezte le a minisztérium.

A hitelminősítői besorolásokban szerinte további javulás várható. "Ezt támasztják alá a piaci várakozások is, az ötéves magyar állampapírok hozama már alacsonyabb, mint a lengyel kötvényeké, pedig Lengyelország hitelminősítése három fokozattal jobb" - írta az NGM.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.