2015. május 22. 04:49

Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója szerint fokozatosan lehet kivezetni a növekedési hitelprogramot (nhp).

Nagy Márton erről a Magyar Hírlap pénteki számában közölt interjúban beszélt. Kifejtette: a növekedési hitelprogramon kívüli hitelezés gyenge, "ha a jegybank holnap visszavonná ezt a programot, a hitelpiac összecsuklana", ezért fokozatosan lehet kivezetni.

Figyelni kell a bankok vállalásainak teljesülését, az nhp-n kívüli hitelezés alakulását.

Hozzátette: ha pozitív fejleményeket látnak, fokozatosan kilépve csökkentik a bankok jegybanktól való függőségét. Az igazgató a jövő év elejétől valószínűnek tartja a jegybanki program feltételeinek szigorítását vagy a rendelkezésre álló összeg mérséklését.

Nagy Márton beszélt arról is, hogy a jegybank évi 6-7 százalékos vállalati hitelállomány-bővüléssel lenne elégedett, amely bankrendszeri szinten 2015 és 2017 között évente 430-450 milliárd forintos állománynövekményt jelent a jelenlegi 6300 milliárd forinthoz képest.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.