<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		

A múlt hetet még 44 dolláron záró WTI olaj szerda reggel az 50 dolláros szint közelébe jutott.

Jelentős fordulat történt az olaj piacán, az elmúlt napokban megjelent hírek jelentősen felhajtották az energiahordozó árfolyamát. A múlt pénteken, az amerikai tőzsdéken még 44 dolláron forgó WTI fajta hétfőn kisebb emelkedést produkált, majd kedden nekilendült, és 5 százalékot ugrott a kurzus. A lendület szerda reggel sem tört meg, további 2 százalék pluszt ért el, így 49,55 dollár körüli szinten kereskednek az olajjal.

Az elemzők szerint a jelentős emelkedés háttérben a napokban publikált adatok állnak. Ezek közül az egyik legfontosabb az amerikai Energy Information Administration (EIA) havi jelentése volt, amelyben 2016-ra napi 95,98 millió hordós világpiaci kínálatot prognosztizált, 0,1 százalékkal kisebbet a múlt havi előrejelzésnél. A keresletre vonatkozó előrejelzését viszont 0,3 százalékkal napi 95,2 millió hordóra emelte, idézte a jelentést az MTI.

Az EIA szerint jövőre az olaj iránti kereslet hat éve a legnagyobb mértékben emelkedik majd az ideihez képest, miközben megreked az OPEC-en kívüli olajtermelő országok kínálatának a növekedése. A világpiacot terhelő többlet tehát a korábban jelzettnél gyorsabb ütemben épül majd le.

Természetesen a piacok az orosz energiaipari miniszter bejelentésére is érzékenyen reagáltak, amely szerint Oroszország és Szaúd-Arábia az olajpiaci helyzetről tárgyalt a múlt héten és a jövőben is folytatják az egyeztetéseket. "A piac valószínűleg abból indul ki, hogy az OPEC és a szervezeten kívüli termelők meg fogják találni az együttműködés valamilyen módját" - mondta Carsten Fritsch, a Commerzbank frankfurti olajpiaci szakértője.

Abdallah Szálem el-Badri, az OPEC főtitkára is együttműködésre szólította fel kedden a londoni "Oil and Money" olajipari konferencián a szervezeten kívüli országokat a világpiacot terhelő többletkínálat leépítésében. Ezek után az elemzők is hajlanak arra, hogy az árak nem maradnak az utóbbi hónapok mélypontja körül. "Csökkentettük annak valószínűségét, hogy a WTI ára visszatérne a 37-38 dolláros szintre" - mondta Jim Ritterbusch, a chicagói Ritterbusch & Associates olajpiaci tanácsadó cég vezetője. "Hosszú távon szinte kizárható, hogy az ár ez alá a határ alá csökkenne" - tette hozzá a szakértő.

Az olaj árát erősítő tényezőként lépett fel kedden a dollár árfolyamának a gyengülése is. Az amerikai fizetőeszköz a múlt pénteken 1,13 felett is állt az euróval szemben, míg kedden este már csak 1,12 alatt is jegyezték a dollárt.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.