TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Megkongatta a vészharangot a Nemzetközi Valutalaalap (IMF) az osztrák bankok kelet-európai kintlévőségei fölött, egyidejűleg eltanácsolva a pénzintézeteket attól, hogy a veszteségek kockázata miatt eszközöket vonjanak ki a térségből - értesült az osztrák sajtó.

A Der Standard napilap azt írta pénteki számában, hogy míg egy korábbi jelentésében az IMF éppen hogy dicsérte az osztrák bankok széles körű kelet-európai tevékenységét a térséghez tartozó országok gyorsütemű gazdasági bővülésének és a hitelek várható megtérülésének a fényében, a Valutaalap szakértői most már inkább a veszélyekre figyelmeztetnek.

Egy nyilvánosságra még nem hozott elemzésében az IMF kiváltképpen kritikusan viszonyul ahhoz a tényhez, hogy a térségben - Kelet-Európában, a Balkánon és a Szovjetunió volt országaiban - elhelyezett osztrák hitelek az éves hazai össztermék (GDP) 70 százalékára rúgnak.

Az osztrák bankok azonban nem csak a GDP-hez viszonyított arány tekintetében, hanem abszolút számokban is megelőzik a többi hitelezőt, köztük a német és az olasz partnereket. Az IMF-kimutatás szerint a kelet- és délkelet-európai külföldi követelések egynegyede Ausztriára jut.

A magas arányú hitelelkötelezettség ellenére a Valutaalap szakértői nem tanácsolják, hogy az osztrák anyacégek hirtelen elzárják a pénzcsapokat, és a konjunkturális kilátások miatt visszavonuljanak vagy pénzeszközöket vonjanak ki a régióból. Egy ilyen lépés hitelsokkot idézne elő az egész térségben, futótűzként terjedne tovább, és végső soron magára Ausztriára is visszaütne - ismertette a Der Standard az IMF következtetését.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.