<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		

A világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport pénzügyminiszterei elfogadták a multinacionális vállalatok adóelkerülési gyakorlatának felszámolására irányuló akciótervet pénteken Limában tartott tanácskozásukon.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által kidolgozott 15 pontos tervet a G20-csoport állam-, illetve kormányfői novemberi törökországi tanácskozásukon hagyják majd jóvá véglegesen. A cél az, hogy felszámolják a multinacionális vállalatok adóoptimalizálás néven ismert, valójában az adófizetési kötelezettségek csökkentését vagy elkerülését szolgáló technikáit, amelyek a törvényesség határát súrolják és konzervatív becslések szerint is 100 és 240 milliárd dollár közötti összeggel rövidítik meg az államkasszákat.

A 34 legfejlettebb gazdaságot tömörítő, párizsi székhelyű OECD az utóbbi két évben meghatározta azt a 15 területet, amelyen tagállami jogalkotást javasol. Megvitatásukba bevonta a nem OECD-tagállamokat és a vállalati szféra érdekképviseleteit is. "Az adóalap csökkentése és a nyereség átutalása (más, alacsony adókulcsú országokba) megfosztják gazdaságainkat azoktól a forrásoktól, amelyekre szükség van a növekedés fellendítéséhez, a világgazdasági válság következményeinek leküzdéséhez és a jobb lehetőségek megteremtéséhez" - jelentette ki Ángel Gurría, az OECD főtitkára.

Ezekben a városokban a legrövidebb a munkaidő - kattintásra galéria nyílik!

Olyan nagy nemzetközi vállalatok, mint a McDonald's, a Starbucks vagy éppen a Google, kihasználják a jelenlegi nemzetközi adózási rendszert, a kettős adóztatási egyezmények és a transzferárazás rendszerét, valamint az offshore struktúrákat, hogy összességében minél kisebb legyen az adóterhük. Az OECD akciótervében egy olyan egységes konszenzusos nemzetközi adózási szabályzat létrehozását tűzte ki célul, amely nem teszi lehetővé a továbbiakban az agresszív adótervezést e cégcsoportok számára. Ennek jegyében egyebek között a szorosabban kapcsolódó nemzetközi adózási irányelvek segítségével biztosítani akarják, hogy a különböző cégcsoportok abban az országban adózzanak, ahol a valós tevékenység, érték és így a bevétel keletkezik.

A G20-csoport pénzügyminiszterei a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank szokásos éves találkozójának keretében tartottak megbeszélést a perui fővárosban. A pénteken kezdődött, háromnapos találkozóra a világ 188 országából érkeztek pénzügyminiszterek és jegybankárok.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.