<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Továbbra sem látszanak egyértelműen a növekedés forrásai Közép- és Kelet-Európa gazdaságaiban, és a térség országai várhatóan az idén is "a gyenge, vagy egyáltalán semmilyen" növekedés okozta problémákkal lesznek kénytelenek szembenézni – vélik a HSBC elemzői. Szerintük Magyarországon most már nem valószínű új IMF/EU-program.

Az HSBC térségi prognózisában azt közölte, hogy a közép- és kelet-európai növekedésvezérlő tényezők hiányáért továbbra is egyértelműen az euróövezeti adósságválság a fő felelős. A felzárkózó európai gazdaságok most már igyekeznek az euróövezet helyett más piacokra átcsoportosítani exportjukat, ám versenyképességük nem nevezhető "egetverőnek". Ezt jelzi például, hogy a térségi gazdaságokban a munkatermelékenység növekedési üteme a globális pénzügyi válság kibontakozása óta általában elmarad a reálbérek emelkedési ütemétől.

A ház szerint az sem valószínű, hogy a régiós országok növelni tudnák piaci részesedésüket a lanyha aktivitású fejlett gazdaságokban. A cég londoni elemzői ezzel kapcsolatban kiemelték, hogy a közép- és kelet-európai gazdaságok részaránya az uniós piacokon az elmúlt öt évben gyakorlatilag nem változott.

Az HSBC szakértői Magyarországon 2013 egészében 0,5 százalékos, és jövőre is csak 0,9 százalékos GDP-növekedést valószínűsítenek. A ház becslése szerint 2012-ben 1,3 százalékkal csökkent a magyar gazdaság teljesítménye. Az előrejelzés Magyarországról szóló fejezete szerint most már erősen valószínűtlen, hogy az IMF/EU-tárgyalások valaha is eljutnak az új finanszírozási programról szóló megállapodás aláírásáig. A ház megítélése szerint ugyanis a magyar kormány nem kíván semmilyen makrogazdasági változtatásról tárgyalni a Nemzetközi Valutaalappal, és erre jelenleg a piac sem szorítja rá.

Az HSBC londoni elemzői ugyanakkor megismételték azt a korábban is hangoztatott álláspontjukat, hogy egy új IMF/EU-program kedvező hatást gyakorolt volna a magyar gazdaság növekedési kilátásaira, mivel erősítette volna a magyar költségvetési politika hitelességét és kiszámíthatóságát.

Az HSBC elemzőinek véleménye szerint Magyarországnak valószínűleg nem kell tartania az uniós kohéziós juttatások felfüggesztésétől, miután tavaly sikerült a GDP-érték 3 százaléka alatt tartani az államháztartási hiányt, és az idei évre is ez a terv. "Véleményünk szerint a költségvetési konszolidáció, a közadósság-ráta csökkenése és a folyómérleg-többlet nem ellensúlyozza a nagyon gyenge növekedési teljesítményt, amely továbbra is kérdésessé teszi e kedvező folyamatok fenntarthatóságát" - fogalmaztak szerdai elemzésükben az HSBC londoni közgazdászai.

MTI