3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Továbbra sem látszanak egyértelműen a növekedés forrásai Közép- és Kelet-Európa gazdaságaiban, és a térség országai várhatóan az idén is "a gyenge, vagy egyáltalán semmilyen" növekedés okozta problémákkal lesznek kénytelenek szembenézni – vélik a HSBC elemzői. Szerintük Magyarországon most már nem valószínű új IMF/EU-program.

Az HSBC térségi prognózisában azt közölte, hogy a közép- és kelet-európai növekedésvezérlő tényezők hiányáért továbbra is egyértelműen az euróövezeti adósságválság a fő felelős. A felzárkózó európai gazdaságok most már igyekeznek az euróövezet helyett más piacokra átcsoportosítani exportjukat, ám versenyképességük nem nevezhető "egetverőnek". Ezt jelzi például, hogy a térségi gazdaságokban a munkatermelékenység növekedési üteme a globális pénzügyi válság kibontakozása óta általában elmarad a reálbérek emelkedési ütemétől.

A ház szerint az sem valószínű, hogy a régiós országok növelni tudnák piaci részesedésüket a lanyha aktivitású fejlett gazdaságokban. A cég londoni elemzői ezzel kapcsolatban kiemelték, hogy a közép- és kelet-európai gazdaságok részaránya az uniós piacokon az elmúlt öt évben gyakorlatilag nem változott.

Az HSBC szakértői Magyarországon 2013 egészében 0,5 százalékos, és jövőre is csak 0,9 százalékos GDP-növekedést valószínűsítenek. A ház becslése szerint 2012-ben 1,3 százalékkal csökkent a magyar gazdaság teljesítménye. Az előrejelzés Magyarországról szóló fejezete szerint most már erősen valószínűtlen, hogy az IMF/EU-tárgyalások valaha is eljutnak az új finanszírozási programról szóló megállapodás aláírásáig. A ház megítélése szerint ugyanis a magyar kormány nem kíván semmilyen makrogazdasági változtatásról tárgyalni a Nemzetközi Valutaalappal, és erre jelenleg a piac sem szorítja rá.

Az HSBC londoni elemzői ugyanakkor megismételték azt a korábban is hangoztatott álláspontjukat, hogy egy új IMF/EU-program kedvező hatást gyakorolt volna a magyar gazdaság növekedési kilátásaira, mivel erősítette volna a magyar költségvetési politika hitelességét és kiszámíthatóságát.

Az HSBC elemzőinek véleménye szerint Magyarországnak valószínűleg nem kell tartania az uniós kohéziós juttatások felfüggesztésétől, miután tavaly sikerült a GDP-érték 3 százaléka alatt tartani az államháztartási hiányt, és az idei évre is ez a terv. "Véleményünk szerint a költségvetési konszolidáció, a közadósság-ráta csökkenése és a folyómérleg-többlet nem ellensúlyozza a nagyon gyenge növekedési teljesítményt, amely továbbra is kérdésessé teszi e kedvező folyamatok fenntarthatóságát" - fogalmaztak szerdai elemzésükben az HSBC londoni közgazdászai.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!