<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Megbukott az egységes ingatlanadó: az Országgyűlés tegnapi ülésén a honatyák többsége támogatta azt a módosító javaslatot, amely 2009-től is lehetőséget ad az építmény- és telekadó terület- és forgalmiérték-alapon történő beszedésére, számol be a Világgazdaság.

Egy tavaly ősszel elfogadott jogszabály szerint 2009-től a települések csak a törvény szerinti számítottérték-alapon szedhették volna be a helyi építmény- és telekadót. Az akkori módosítást mind az önkormányzatok, mind az MSZP, a Fidesz, a KDNP és az MDF ellenezte, ám végül mégis bekerült a hatályos jogszabályok közé.

A költségvetési bizottság ugyanakkor a múlt héten egy olyan módosítót illesztett a tegnap elfogadott miniadócsomaghoz, amely 2009-től is lehetővé teszi az önkormányzatok számára, hogy az adót az alapterület, valamint a korrigált forgalmi érték alapján is kivethessék, a számítottérték-alapú adózás mellett.

A települések túlnyomó része jelenleg négyzetméter-alapon működteti az adónemet, forgalmi érték alapján csupán négy önkormányzat szed adót. Szakemberek egyöntetű véleménye szerint a módosítás után a települések nagy része megmarad a területalapú adóztatás mellett, ez az egységes ingatlanadó halálát jelenti.

Az áfa- és adómódosítások tegnapi elfogadásával az is világossá vált, hogy csak azon, ingatlanhoz kapcsolódó építési-szerelési tevékenységek esetében kötelező a fordított adófizetés, amelyek ingatlan létrehozására, bővítésére, átalakítására irányulnak. További feltétel, hogy e szolgáltatások építési hatósági engedélykötelesek legyenek.

További két módosítás az önkormányzatok számára igen lényeges. A települések egyfelől adómentesen kívánják bérbe adni a szociális lakásokat, másfelől azonban a többi, gazdasági jellegű ingatlan esetében jóval előnyösebb számukra az áfafizetési kötelezettség választása, hiszen csak ekkor nyílik meg az adólevonás lehetősége, számol be a Világgazdaság.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.