2p

Megbukott az egységes ingatlanadó: az Országgyűlés tegnapi ülésén a honatyák többsége támogatta azt a módosító javaslatot, amely 2009-től is lehetőséget ad az építmény- és telekadó terület- és forgalmiérték-alapon történő beszedésére, számol be a Világgazdaság.

Egy tavaly ősszel elfogadott jogszabály szerint 2009-től a települések csak a törvény szerinti számítottérték-alapon szedhették volna be a helyi építmény- és telekadót. Az akkori módosítást mind az önkormányzatok, mind az MSZP, a Fidesz, a KDNP és az MDF ellenezte, ám végül mégis bekerült a hatályos jogszabályok közé.

A költségvetési bizottság ugyanakkor a múlt héten egy olyan módosítót illesztett a tegnap elfogadott miniadócsomaghoz, amely 2009-től is lehetővé teszi az önkormányzatok számára, hogy az adót az alapterület, valamint a korrigált forgalmi érték alapján is kivethessék, a számítottérték-alapú adózás mellett.

A települések túlnyomó része jelenleg négyzetméter-alapon működteti az adónemet, forgalmi érték alapján csupán négy önkormányzat szed adót. Szakemberek egyöntetű véleménye szerint a módosítás után a települések nagy része megmarad a területalapú adóztatás mellett, ez az egységes ingatlanadó halálát jelenti.

Az áfa- és adómódosítások tegnapi elfogadásával az is világossá vált, hogy csak azon, ingatlanhoz kapcsolódó építési-szerelési tevékenységek esetében kötelező a fordított adófizetés, amelyek ingatlan létrehozására, bővítésére, átalakítására irányulnak. További feltétel, hogy e szolgáltatások építési hatósági engedélykötelesek legyenek.

További két módosítás az önkormányzatok számára igen lényeges. A települések egyfelől adómentesen kívánják bérbe adni a szociális lakásokat, másfelől azonban a többi, gazdasági jellegű ingatlan esetében jóval előnyösebb számukra az áfafizetési kötelezettség választása, hiszen csak ekkor nyílik meg az adólevonás lehetősége, számol be a Világgazdaság.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!