2008. március 11. 07:54

Megbukott az egységes ingatlanadó: az Országgyűlés tegnapi ülésén a honatyák többsége támogatta azt a módosító javaslatot, amely 2009-től is lehetőséget ad az építmény- és telekadó terület- és forgalmiérték-alapon történő beszedésére, számol be a Világgazdaság.

Egy tavaly ősszel elfogadott jogszabály szerint 2009-től a települések csak a törvény szerinti számítottérték-alapon szedhették volna be a helyi építmény- és telekadót. Az akkori módosítást mind az önkormányzatok, mind az MSZP, a Fidesz, a KDNP és az MDF ellenezte, ám végül mégis bekerült a hatályos jogszabályok közé.

A költségvetési bizottság ugyanakkor a múlt héten egy olyan módosítót illesztett a tegnap elfogadott miniadócsomaghoz, amely 2009-től is lehetővé teszi az önkormányzatok számára, hogy az adót az alapterület, valamint a korrigált forgalmi érték alapján is kivethessék, a számítottérték-alapú adózás mellett.

A települések túlnyomó része jelenleg négyzetméter-alapon működteti az adónemet, forgalmi érték alapján csupán négy önkormányzat szed adót. Szakemberek egyöntetű véleménye szerint a módosítás után a települések nagy része megmarad a területalapú adóztatás mellett, ez az egységes ingatlanadó halálát jelenti.

Az áfa- és adómódosítások tegnapi elfogadásával az is világossá vált, hogy csak azon, ingatlanhoz kapcsolódó építési-szerelési tevékenységek esetében kötelező a fordított adófizetés, amelyek ingatlan létrehozására, bővítésére, átalakítására irányulnak. További feltétel, hogy e szolgáltatások építési hatósági engedélykötelesek legyenek.

További két módosítás az önkormányzatok számára igen lényeges. A települések egyfelől adómentesen kívánják bérbe adni a szociális lakásokat, másfelől azonban a többi, gazdasági jellegű ingatlan esetében jóval előnyösebb számukra az áfafizetési kötelezettség választása, hiszen csak ekkor nyílik meg az adólevonás lehetősége, számol be a Világgazdaság.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.