<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Megbukott az egységes ingatlanadó: az Országgyűlés tegnapi ülésén a honatyák többsége támogatta azt a módosító javaslatot, amely 2009-től is lehetőséget ad az építmény- és telekadó terület- és forgalmiérték-alapon történő beszedésére, számol be a Világgazdaság.

Egy tavaly ősszel elfogadott jogszabály szerint 2009-től a települések csak a törvény szerinti számítottérték-alapon szedhették volna be a helyi építmény- és telekadót. Az akkori módosítást mind az önkormányzatok, mind az MSZP, a Fidesz, a KDNP és az MDF ellenezte, ám végül mégis bekerült a hatályos jogszabályok közé.

A költségvetési bizottság ugyanakkor a múlt héten egy olyan módosítót illesztett a tegnap elfogadott miniadócsomaghoz, amely 2009-től is lehetővé teszi az önkormányzatok számára, hogy az adót az alapterület, valamint a korrigált forgalmi érték alapján is kivethessék, a számítottérték-alapú adózás mellett.

A települések túlnyomó része jelenleg négyzetméter-alapon működteti az adónemet, forgalmi érték alapján csupán négy önkormányzat szed adót. Szakemberek egyöntetű véleménye szerint a módosítás után a települések nagy része megmarad a területalapú adóztatás mellett, ez az egységes ingatlanadó halálát jelenti.

Az áfa- és adómódosítások tegnapi elfogadásával az is világossá vált, hogy csak azon, ingatlanhoz kapcsolódó építési-szerelési tevékenységek esetében kötelező a fordított adófizetés, amelyek ingatlan létrehozására, bővítésére, átalakítására irányulnak. További feltétel, hogy e szolgáltatások építési hatósági engedélykötelesek legyenek.

További két módosítás az önkormányzatok számára igen lényeges. A települések egyfelől adómentesen kívánják bérbe adni a szociális lakásokat, másfelől azonban a többi, gazdasági jellegű ingatlan esetében jóval előnyösebb számukra az áfafizetési kötelezettség választása, hiszen csak ekkor nyílik meg az adólevonás lehetősége, számol be a Világgazdaság.