3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az Európai Bizottság ismételten el fogja halasztani a döntést a Spanyolországgal és Portugáliával szembeni szankciók elrendeléséről, amelyeket hiánycsökkentési kötelezettségeik elmulasztása miatt helyeztek kilátásba a két ország ellen - közölték uniós diplomáciai források hétfőn.

A névtelenséget kérő illetékesek arról számoltak be, hogy a biztosok kollégiuma három héttel el fogja halasztani a keddre várt döntést az Egyesült Királyság uniós tagságát elutasító népszavazásra való tekintettel. Mint mondták, a haladék lehetővé teszi, hogy július 27-ig hatékony intézkedéseket hozhassanak Madridban és Lisszabonban a költségvetési hiány mérséklése érdekében.

Spanyol lapok arról tájékoztattak, hogy az uniós csúcsvezetők többsége szerint most nem lenne időszerű a büntetőintézkedések elrendelése, a fő cél, hogy a brit referendum után elkerüljék Spanyolország és Portugália destabilizálódását. A The Wall Street Journal című amerikai üzleti napilap értesülései szerint az is elképzelhető, hogy a bizottság megindítja kedden az eljárást a két dél-európai ország ellen, de csak jelképes, nulla eurós büntetésre tesz javaslatot.

"Az Európai Bizottság általános célja nem a büntetés, hanem az, hogy arra bátorítsa a tagállamokat, hogy megoldást találjanak a kötelezettségeik betartására" - mondta egy neve elhallgatását kérő tisztségviselő.

Günther Oettinger, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős uniós biztos azon véleményének adott hangot egy hétfői lapinterjúban, hogy az Európai Uniónak fel kellene lépnie Spanyolországgal és Portugáliával szemben. "Egyik ország sem teljesítette azokat a költségvetési kötelezettségeket, amelyeket ők szabtak meg a maguk számára" - hangsúlyozta Oettinger a Bild című német lapnak adott interjújában. Hozzátette: "amennyiben az Európai Bizottság meg akarja őrizni a hitelességét a költségvetési szabályok terén, akkor szankciókat kell elrendelnünk Spanyolország és Portugália ellen".

Ronaldo az egyik legjobban kereső portugál

Az Európai Unió végrehajtó testülete májusban egyszer már elhalasztotta a döntést az ügyben, hogy még a látszatát is elkerülje annak, hogy beavatkozna a spanyol választási kampányba. Pierre Moscovici uniós gazdasági és pénzügyi biztos szerint nem volt megfelelő a pillanat a büntetőintézkedések esetleges elrendelésére.

Jeroen Dijsselbloem, az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő testület elnöke nemrégiben kijelentette, komoly aggodalomra adna okot, ha a bizottság eltérő módon alkalmazná a költségvetési szabályokat a kisebb és a nagyobb tagállamok esetében, ez ugyanis aláásná a bizalmat Európa-szerte. A holland pénzügyminiszter szerint a Spanyolországra és Portugáliára vonatkozó májusi döntés számos kérdést felvetett arról, hogy megfelelően alkalmazzák-e a szabályokat.

A spanyol költségvetés hiánya 2015-ben elérte a bruttó hazai össztermék (GDP) 5,1 százalékát, a szomszédos Portugáliában pedig a GDP 4,4 százalékát, és ezzel mindkét országban jelentősen meghaladták az uniós szerződésekben előírt 3 százalékos GDP-arányos deficitet.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!